De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Korea: Noord-Korea testte nieuw model raket

Noord-Korea heeft vanochtend lokale tijd twee korteafstandsraketten afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Volgens de Zuid-Koreanen zijn de projectielen afgevuurd vanaf mobiele lanceerinstallaties in de kuststad Wonsan en kwamen ze enkele honderden kilometers verderop in de Japanse Zee terecht.

Volgens een Zuid-Koreaanse defensiefunctionaris was zeker een van de twee raketten van een nieuw model. De raket kwam 690 kilometer ver. De andere raket, waarvan nog niet duidelijk is of die ook van het nieuwe model was, kwam 430 kilometer verder. De raketten kwamen maximaal 50 kilometer hoog.

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft Noord-Korea opgeroepen te stoppen met acties die "niet leiden tot het verminderen van spanningen op het Koreaanse eiland". Ook Japan heeft ontstemd gereageerd. "Als het ballistische raketten waren, dan is dat een schending van de VN-resoluties. Ik vind dat extreem betreurenswaardig."

Amerikaanse top

Het is voor het eerst in twee maanden dat het regime in Pyongyang weer raketten afvuurt. Vorige maand ontmoette de Amerikaanse president Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een top bij de Noord-Koreaanse grens.

De twee leiders stemden ermee in om de onderhandelingen over een nucleair akkoord tussen beide landen te hervatten. Die waren begin dit jaar vastgelopen vanwege de Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea.

Volgens waarnemers wil het regime met de lancering laten zien wat er kan gebeuren als de diplomatie faalt. Begin mei lanceerde Noord-Korea ook al twee korteafstandsraketten. De VS wil dat Noord-Korea stopt met zijn nucleaire programma. Noord-Korea wil dat de economische sancties zo snel mogelijk worden opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl