Luke Rowe op kop van het Tourpeloton AFP

Team Jumbo-Visma en Team Ineos gaan in beroep tegen de jurybeslissing om hun renners Tony Martin en Luke Rowe uit de Tour de France te zetten. Beide teams vinden de diskwalificaties een te zware straf.

Het was een opvallende gebeurtenis tijdens de door Matteo Trentin gewonnen etappe. Beide ploegen wilden hun kopman voor in het peloton beschermen, maar reden daarbij elkaar in de weg.

Geen rood, wel geel

Zowel de directeur van de Nederlandse formatie, Richard Plugge, als de baas van de Britse ploeg, Dave Brailsford, vindt dat beide renners te ver zijn gegaan, maar dat diskwalificatie te zwaar gestraft is.

Bekijk hier de reacties van Plugge en Brailsford:

"Een tijdstraf en een boete is op zijn plaats", zegt Plugge. "Wat ze doen is niet goed, maar uit de Tour gooien, dat is nogal wat. Daarom zoeken we nu samen uit hoe we in beroep kunnen gaan."

Brailsford: "Een gele kaart is terecht, maar rood is te zwaar gestraft. Er was geen agressiviteit in het spel."

Knaven: 'Tony Martin doet nog geen vlieg kwaad, uitsluiting nooit verwacht'

Ook Servais Knaven, ploegleider bij Ineos, is het met Brailsford eens. "Martin doet nog geen vlieg kwaad. Ik had nooit gedacht dat uitsluiting het gevolg zou kunnen zijn."

Tweede kans

Martin en Rowe zelf kwamen via de sociale mediakanalen van Jumbo-Visma naar buiten met een verklaring. In een video zaten ze gebroederlijk naast elkaar.

Martin en Rowe gebroederlijk naast elkaar: 'Geef ons tweede kans'

De Brit voelt zich slecht over de gebeurtenissen. "We hebben beiden een fout gemaakt, maar we maakten het tijdens de race al goed." Hij hoopt dat het beroep aanvaard wordt.

Ook Martin is geschokt en hoopt morgen toch nog te starten. "Geef ons een straf, maar ook een tweede kans, zodat we kunnen laten zien dat we beter kunnen."

STER reclame