Tony Martin en Luke Rowe hebben mot
NOS WielrennenAangepast

Jury UCI zet Martin en Rowe uit Tour de France

Tony Martin van Jumbo-Visma en Team Ineos-renner Luke Rowe zijn uit de Ronde van Frankrijk gezet. Dat besliste de jury van wielerunie UCI naar aanleiding van de onenigheid die beide coureurs woensdag in de zeventiende etappe hadden.

Op veertien kilometer van de streep in Gap bakkeleiden Martin en Rowe. De Duitser van Jumbo-Visma gooide de deur voor de Brit dicht. Op zijn beurt trok Rowe Martin vervolgens aan zijn schouder naar achteren. Even daarvoor probeerde Rowe zich tussen het Nederlandse treintje te wringen, waardoor Steven Kruijswijk daaruit wegzakte.

Bekijk in onderstaande video het akkefietje tussen Martin en Rowe.

Bekijk het gebakkelei tussen Martin van Jumbo-Visma en Rowe van Ineos

De ploegen gaan samen in beroep tegen de uitspraak van de UCI.

'Geschokt'

De twee coureurs in kwestie reageerden kort maar krachtig. Martin deed het af als "het was niets". Rowe zei dat dergelijke gebeurtenissen bij wielrennen horen en dat het hem spijt "de jongens te moeten laten vallen".

"Martin en ik deden allebei ons werk en misschien zijn we daarbij allebei iets te ver gegaan, maar we hebben de handen geschud en de laatste tien kilometer samen gereden. Ik ben geschokt over deze beslissing", aldus de Welshman.

Brailsford en Rowe reageren op uitsluiting: 'Hele zware beslissing'

Ineos-baas Sir Dave Brailsford noemt het ook een zware beslissing. Brailsford: "Een gele kaart was verdiend geweest, maar een rode kaart is teveel."

Belangrijke helpers

Het vertrek van Martin en Rowe is een hard gelag voor beide ploegen. De coureurs waren belangrijke helpers voor hun kopmannen, Kruijswijk (Jumbo-Visma) en Geraint Thomas en Egan Bernal (Team Ineos).

De auto van Jumbo-Visma bij het hotel van Team Ineos

Direct na de finish, toen het nieuws van de diskwalificaties nog niet bekend was, reageerden renners van beide ploegen op de gebeurtenissen.

Ongepast

Volgens Laurens De Plus van Jumbo-Visma was het snel uitgepraat en zijn er geen ruzies ontstaan. "Wij reden rechts en zij duwden ons uit onze trein. Zoiets gebeurt wel vaker en nu is het op beeld. Het zag er 'straffer' uit dan dat het was."

Bekijk hier de reactie van Steven Kruijswijk, Laurens De Plus en Mike Teunissen over het akkefietje tussen Jumbo-Visma en Team Ineos:

Mike Teunissen reed ook vooraan en zag dat Ineos naar rechts wilde. "Ze mogen overal naartoe en overal rijden, maar wij reden al rechts. Ze konden niet door ons heen."

Kruijswijk reageerde luchtig op het voorval. "Ineos vond het blijkbaar niet leuk dat wij daar reden. Een beetje irritatie, dat heb je soms. Misschien was het de hitte."

'Niet veel geks'

Ook de kopman van Ineos, Geraint Thomas, vond de gebeurtenis niet bijzonder. "Iedereen wil hun leider voorin hebben, dus ze deden gewoon hun werk. Er gebeurde dus niet veel geks."

Bekijk de reactie van Thomas over het gebakkelei tussen Jumbo-Visma en Team Ineos:

Thomas: 'Normale strijd om kopmannen in goede positie te krijgen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl