NOS NieuwsAangepast

75 jaar oud hitterecord gebroken: in Eindhoven werd het 39,3 graden

In Eindhoven is de hoogste temperatuur bereikt die in Nederland ooit werd gemeten. Het werd daar 39,3 graden, 0,7 graden meer dan het oude record uit 1944.

Dat record werd vanmiddag voor het eerst gebroken op vliegbasis Gilze-Rijen. Daar bereikte het kwik om 14.57 uur 38,8 graden. De temperatuur steeg daar later door naar 39,2 graden.

Deze campinggasten in Gilze konden bevestigen dat het heet was:

Bij het zwembad in Gilze en Rijen: 'Het is niet om uit te houden, maar zo wel'

Het vorige nationale hitterecord dateert van 75 jaar geleden. Op 23 augustus 1944 noteerde de Warnsveldse huisarts, sterrenkundige en kunstenaar Jan Thate een temperatuur van 38,6 graden.

Het dagrecord in De Bilt was tot vandaag 35,7 graden. Ook dat record uit 2006 ging eraan. Vandaag werd het er 35,9 graden.

Morgen wordt het waarschijnlijk nog warmer dan vandaag, en ook vrijdag wordt het uitzonderlijk warm, zegt weerman Peter Kuipers Munneke:

'Morgen wordt het mogelijk nog warmer dan vandaag'

In het hele land zijn noodmaatregelen van kracht. Zorginstanties hebben hun hitteprotocol in werking gesteld en bijna alle ov-bedrijven geven toestemming om in het ov water te drinken. Op de website van RTV Oost kan je de hele dag naar Afkoel TV kijken: beelden vanuit een rijdende auto van een winters Overijssels landschap. Een "beproefd recept" voor verkoeling, zegt RTV Oost.

Schiphol

Op Schiphol, dat sinds de middag kampt met een grote storing in de brandstoftoevoer, werden eerder de taxibanen natgehouden om te voorkomen dat het asfalt zacht wordt.

In de Drentse gemeente Noordenveld wordt het asfalt op wegen gekoeld met pekelwater, zodat het niet gaat plakken. In veel plaatsen blijven bruggen dicht. Door de hitte kunnen stalen delen uitzetten, waardoor bij het openen en dichtgaan schade kan ontstaan.

Zo ziet Nederland er op deze hete dag uit vanuit de lucht:

Nederland vanuit de lucht: volle stranden, drukke meren en veel bootjes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl