Ricky van Wolfswinkel juicht na een doelpunt voor FC Basel
NOS Voetbal

Na chaotische zomer rekent niemand bij Basel op succes tegen PSV

Ontevreden spelers, een trainer die op weg leek naar de uitgang (maar toch mocht blijven) en een technisch directeur die vertrok. Het is in sneltreinvaart hoe de afgelopen maanden van FC Basel eruitzagen. Vanavond hoopt de ploeg, met aanvaller Ricky van Wolfswinkel in de selectie, weer eens sportief van zich te laten horen in de tweede voorronde van de Champions League tegen PSV.

"Het was inderdaad een chaotische zomer", zegt sportjournalist Tilman Pauls van de Basler Zeitung. "Trainer Marcel Koller was al de wacht aangezegd en er stond al een opvolger klaar. Maar uiteindelijk bedacht de voorzitter zich. In plaats van de trainer moest tot ieders verbazing technisch directeur en clubicoon Marco Streller vertrekken."

Signaal van de trainer

Grote vraag is nu volgens Pauls hoe de spelers van Basel omgaan met die plotwending. "Er zijn spelers die niet blij zijn met deze coach, zij wilden van hem af. Ze zijn vorig seizoen al naar de voorzitter gestapt om dat kenbaar te maken. Het is dan ook afwachten hoe de samenwerking tussen de coach en de spelers gaat verlopen."

Fabian Frei, een van de ervaren krachten bij Basel, was en is een van de voornaamste criticasters van Koller. "Dat is een publiek geheim, maar inmiddels wel vrij duidelijk. Frei zou eigenlijk de nieuwe aanvoerder moeten worden, na het vertrek van Marek Suchy naar Augsburg. Maar Valentin Stocker draagt de band nu en Frei staat niet eens meer op de reservelijst. Duidelijker kan het signaal van de trainer niet zijn."

FC Basel-trainer Marcel Koller leek op weg naar de uitgang, maar zit nog altijd op de bank bij Basel

De onrust tekent het sportieve verval van Basel. Tussen 2009 en 2017 werd Basel liefst acht keer op rij kampioen van Zwitserland. Ook in Europa maakte Basel in die jaren naam. Zo haalden de Zwitsers in 2013 de halve finales van de Europa League. Ook overleefde Basel drie keer de groepsfase van de Champions League.

Geen enkel teken dat het beter wordt

Maar de laatste twee seizoenen heeft Basel een stap terug moeten zetten. De titel ging de afgelopen twee seizoenen naar Young Boys. En vorig seizoen lukte het, ondanks een zege op Vitesse, niet om een hoofdtoernooi in Europa te bereiken.

Pauls: "De beste speler van Basel van het afgelopen seizoen was doelman Jonas Omlin. Dat zegt veel. Het was geen goed seizoen. Ze eindigden met twintig punten achterstand op Young Boys. En er is geen enkel teken dat het dit jaar beter wordt. Er is alleen een Paraguayaanse verdediger gehaald en een jonge Zwitserse aanvaller. Dat zijn geen toptransfers."

FC Basel-aanvaller Albian Ajeti is de concurrent voor Ricky van Wolfswinkel in de spits

Daarnaast heeft de voorzitter al aangekondigd dat er nog flink bezuinigd moet worden en dat Basel nog zo'n vijf á zes spelers wil slijten op de transfermarkt. "Wij verwachten dat Van Wolfswinkel of Albian Ajeti nog vertrekt. Er zijn nu te veel aanvallers. Ajeti is geen fan van de coach en Van Wolfswinkel speelt vaak vanaf rechts of als aanvallende middenvelder, terwijl hij in de spits wil staan."

'Het kan zo weer exploderen'

Al met al is er bij de volgers van Basel weinig hoop op een goed resultaat tegen PSV, volgens Pauls. "Tegen Sion in de eerste competitiewedstrijd ging het goed voor Basel afgelopen weekend (4-1 winst, red.). Het team leek goed samen te werken, maar het kan zo weer exploderen."

"Bij Basel bombarderen ze PSV echt tot favoriet, op een manier die we de afgelopen jaren niet hebben gehoord. De meeste mensen verwachten dat PSV wint. Ik ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl