Mark van Bommel
NOS Voetbal

Van Bommel houdt de gesprekjes met de grensrechter er gewoon in

Voor het eerst in vijf jaar sloot PSV in mei het voetbalseizoen af zonder prijs. Toch is trainer Mark van Bommel niet van plan het dit seizoen rigoureus anders aan te pakken in Eindhoven. Onverstoorbaar blijven, predikt hij. Hetzelfde verkondigde Van Bommel ook vorig jaar bij herhaling.

"Je moet niet veranderen omdat het resultaat niet is zoals jij wil. Het gaat erom dat je altijd alles uit jezelf moet halen, discipline tonen", doceert Van Bommel.

Bekijk hieronder het uitgebreide interview dat NOS-verslaggever Joep Schreuder met Mark van Bommel had.

Van Bommel houdt de gesprekjes met de grensrechter er gewoon in

Toch was er vorig jaar in de tweede seizoenshelft twijfel bij Van Bommel toen de resultaten van PSV begonnen tegen te vallen.

Waar Gastón Pereiro en Jorrit Hendrix eerst onomstreden waren, kregen ineens jongelingen Mohammed Ihattaren en Michal Sadílek in de beslissende fase van het seizoen de voorkeur. Ook werd Luuk de Jong een linie teruggeschoven.

Het gaat te ver om de gemiste landstitel van PSV, dat van speelronde 3 tot en met 28 aan kop ging in de eredivisie, daaraan toe te schrijven, maar het had er alle schijn van dat de zelfverzekerdheid van PSV en Van Bommel in die beslissende weken van het seizoen was verdwenen.

Mark van Bommel loopt op de Herdgang naar het trainingsveld

Op het persoonlijke vlak belooft Van Bommel dezelfde aanpak te zullen blijven kiezen. Dus ook weer de (geanimeerde) gesprekjes met de vierde official, geeft de trainer glimlachend toe. Dat is toch juist het tegenovergestelde van onverstoorbaar zijn?

"Ik heb dat altijd gedaan. Dat zijn geen gesprekken waarbij ik de mensen uitscheld, integendeel. Ik vraag ze vaak: hoe zie jij dit nou? Waarom vind je dat?", legt Van Bommel uit. En glimlachend: "Het zijn aardige mensen hoor."

Verandering

Toch is het niet zo dat Van Bommel niet openstaat voor verandering. "Binnen mijn principes verander ik ook mee", zegt de oud-international.

"Er werd altijd verondersteld dat het modern was om een linkspoot aan de rechterkant te hebben en een rechtspoot aan de linkerkant. Of een teruggetrokken voorzet en een voorzet op 25 meter van de goal. Al dingen ontwikkelen zich, dus ik moet ook mee."

Van Bommel krijgt komende dinsdag een voorzichtig antwoord in hoeverre zijn onverstoorbare aanpak effect sorteert. PSV speelt dan in Eindhoven de eerste van twee duels met FC Basel in de tweede voorronde van de Champions League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl