Rollen Jumbo en Sunweb omgedraaid: 'De wet van de remmende voorsprong'
De ene Nederlandse wielerploeg zit in een roes van gele en witte truien, etappezeges en een mogelijke Tourwinst. De andere rijdt dolend over de Franse wegen en verwerkt teleurstelling op teleurstelling.
Het contrast tussen Jumbo-Visma en Sunweb (rijdt op een Duitse licentie, maar is van origine een Nederlandse equipe) is enorm, merken ook de gasten in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken op.
Een aantal jaar terug waren de rollen nog omgedraaid. Toen keken ze bij het tegenvallende Jumbo vol jaloezie naar de prestaties van Sunweb. "Een klassiek voorbeeld van de wet van de remmende voorsprong en de motiverende achterstand", concludeert sportbestuurder Luuc Eisenga.
Eisenga is tegenwoordig directeur bij voetbalclub NAC Breda, maar was jarenlang in verschillende functies werkzaam in de wielerwereld. Tussen 2008 en 2012 werkte hij bij Rabobank, de voorganger van Jumbo-Visma.
"De sport had toen te maken met een algemene cultuuromslag. Dat moet even zijn beslag krijgen. Totdat iedereen gelooft: op deze manier kunnen we succesvol koersen. En durf je bij een sportteam een wit vel papier te pakken en helemaal opnieuw te beginnen?" Volgens Eisenga is dat bij Jumbo-Visma op de juiste manier toegepast.
Verloren Sunweb
Na het wegvallen van kopman Tom Dumoulin, die volgens de geruchten de pikante overstap zou maken naar Jumbo, is het Tourplan van Sunweb drastisch veranderd. Ritten kapen, daar zouden de manschappen van ploegbaas Iwan Spekenbrink voor gaan.
Maar na de tweede rustdag staat de teller nog op nul en gaat de ploeg ook nog eens verder zonder Wilco Kelderman. "Het zit Sunweb niet mee", oordeelt oud-wielrenner Henk Lubberding. "Ze rijden een beetje verloren rond."
Kelderman heeft last van zijn onderrug. Lubberding: "Dat krijg je als je bergop moet rijden. Als je de boel forceert, wordt het alleen maar erger. Ik vraag me af of ze wel de goede begeleiding hebben die kunnen corrigeren als er iets scheef zit."
De drievoudig winnaar van een Touretappe vervolgt: "Ze roepen bij Sunweb allemaal wel dat ze de beste mensen in huis hebben, maar ik zet daar mijn vraagtekens bij."
Hij licht toe: "Want ik vind het niet goed dat Kelderman afstapt op een rustdag, terwijl er daarna een vlakke rit komt en eentje voor avonturiers. Dan denk ik: iets te vroeg opgegeven."
Feyenoord
Ook ging het aan tafel over voetbal. Feyenoord moet sinds het vertrek van Jan de Jong op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Dennis van Eersel volgt namens RTV Rijnmond de Rotterdamse club op de voet en denkt dat De Jong zich heeft verkeken op de baan.
"Hij begon met veel positiviteit, had een fris geluid, ging werken bij zijn droomclub en sprak daar met passie over. Hij vertelde ook dat hij heel honkvast was en het voor jarenlang wilde doen bij Feyenoord", herinnert Van Eersel zich.
"Maar er is na het kampioensjaar zoveel negativiteit bij de club. Het dossier-Feyenoord City dat maar niet vordert. En sportief gezien is het ook niet goed gegaan. Twee seizoenen op rij speelt men geen rol in de competitie."
Nu de positie vacant is, zingt de naam van AZ-directeur Robert Eenhoorn rond in De Kuip. "Hij is gepolst", weet Van Eersel. "Hij ligt zowel bij de club als de achterban heel goed. Het is ook een uitgesproken Feyenoorder."
Maar volgens Van Eerstel twijfel Eenhoorn over een toekomst in Rotterdam. "Als je hem officieel spreekt, zegt hij dat hij volop bezig is met AZ. Dat is natuurlijk ook zo, maar wat er bij hem heel erg speelt is het dossier-Feyenoord City. Daar wil je je vingers niet aan branden."