Medewerkers van ProRail controleren het spoor tijdens een zogenoemde hitteschouw ANP

Rijkswaterstaat en ProRail nemen de komende dagen extra maatregelen in verband met de verwachte hitte. Er worden temperaturen verwacht van boven de 35 graden en dat kan op de weg en op het spoor problemen veroorzaken. Ook een aantal evenementen heeft maatregelen genomen.

Zo gaat de open dag van Ajax donderdag niet door. Ajax komt binnenkort met een nieuwe datum. In Diever is een streep gezet door het hardloopevenement Brinkloop dat in juli en augustus elke dinsdag wordt gehouden, de zomermarkt in het Limburgse Horst is donderdag afgelast en ook de kermisbingo voor senioren op de Tilburgse kermis gaat donderdag niet door.

Verder heeft de Twentse Rolstoel4Daagse in Delden vanwege de hitte het programma de komende dagen aangepast. De afstanden van 50 en 70 kilometer zijn geschrapt. Deelnemers kunnen nu alleen kiezen tussen 10 en 22 kilometer. Ook is de start vervroegd naar 09.00 uur zodat alle deelnemers om 13.00 uur, wanneer het echt heet wordt, weer binnen zijn.

'Neem een paraplu mee'

Bij Rijkswaterstaat geldt vanaf morgen 10.00 uur een hitteprotocol. Dat houdt in dat automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan zo snel mogelijk door een bergingsbedrijf worden weggesleept. Ze worden naar een veilige locatie met voorzieningen gebracht, zoals een tankstation of parkeerplaats.

Verder adviseert Rijkswaterstaat automobilisten om voldoende drinkwater mee te nemen omdat hun concentratie door de hitte kan afnemen. Ook een paraplu kan handig zijn. Die kan als parasol worden gebruikt als bij pech buiten de auto op hulp moet worden gewacht.

Weggebruikers moeten ook rekening houden met overlast door bermbranden. Bij lange perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden aanzienlijk. Gooi ook geen sigarettenpeuken of afval in de berm, adviseert Rijkswaterstaat. "Niet alleen omdat het verboden is, maar zeker ook omdat ze met het warme weer snel brand kunnen veroorzaken."

Vroeger had je 'kedeng kedeng', waar Guus Meeuwis nog over gezongen heeft.

Andy Wiemer, woordvoerder ProRail

Ook ProRail neemt hittemaatregelen. Op alle verkeersleidingsposten geldt code rood. Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen op het spoor en dus extra alertheid wordt geëist. Er zijn extra verkeersleiders ingeroosterd en op de werkplek van de verkeersleiders zijn geen bezoekers toegestaan zodat ze zich maximaal kunnen concentreren.

Door de hitte neemt het risico op storingen toe. Het staal van de rails zet uit en wordt langer. "Vroeger had je 'kedeng kedeng', waar Guus Meeuwis nog over gezongen heeft", zei Andy Wiemer van ProRail op NPO Radio 1. "Dat geluid kwam doordat de rails niet strak tegen elkaar aan lagen zodat het spoor kon uitzetten bij hitte. Tegenwoordig ligt het spoor wel echt tegen elkaar aan. Er is natuurlijk nog wel een bepaalde marge om uit te zetten, maar op een gegeven moment houdt het op."

Spoorspattingen en extra water

En dan kunnen er zogeheten spoorspattingen ontstaan, kronkels in het spoor waardoor de treinen niet verder kunnen rijden. Bij stilgevallen treinen kan de airco uitvallen "en dan wordt het behoorlijk heet in zo'n cabine, dus daar moeten we snel bij zijn".

ProRail Incidentenbestrijding zal morgen daarom met blauw zwaailicht en sirene rijden om zo snel mogelijk bij een stilgevallen trein te kunnen zijn. Verder staat ProRail op strategische plaatsen in het land klaar met 'waterwagens'. Die gaan rijden om reizigers in een gestrande trein een flesje water te kunnen aanbieden.

Ook zijn er de hele dag extra inspecties van het spoor om eventuele spoorspattingen snel op te kunnen sporen.

Dierenwelzijn

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert de komende dagen extra of transportbedrijven die vee vervoeren zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Zo mogen dieren niet vervoerd worden bij temperaturen boven de 35 graden. Deze regel geldt overigens ook voor het vervoer van hobbydieren.

STER reclame