Gouverneur Rossello Reuters
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Gouverneur Puerto Rico treedt niet af, ondanks seksistische en homofobe chats

Gouverneur Ricardo Rosselló (40) van Puerto Rico geeft geen gehoor aan de massale oproep om af te treden. Hij belooft wel dat hij volgend jaar niet herkiesbaar zal zijn. "Een groot deel van de bevolking is ongelukkig over mijn optreden en ik erken dat", zei hij in een bericht op Facebook. "Ik zal mijn macht overdragen aan de persoon die democratisch verkozen wordt." Ook belooft hij op te stappen als leider van de Nieuwe Progressieve Partij.

De straten van de hoofdstad San Juan vullen zich al meer dan een week met betogers. Ze vinden dat Roselló moet opstappen vanwege uitgelekte chatberichten waarin hij zich seksistisch en homofoob uitlaat. Voor vandaag staan nieuwe demonstraties en een algemene staking gepland. De demonstranten hebben laten weten dat ze doorgaan totdat hij echt weg is.

Rickyleaks

Roselló, die Democraat is, kwam in opspraak door wat inmiddels Rickyleaks (vanwege zijn voornaam) wordt genoemd: 889 pagina's met chats van de berichtenapp Telegram uit, waarin hij en zijn vertrouwelingen vrouwen beledigen, homofobe uitspraken doen en slachtoffers van orkaan Maria belachelijk maken.

Zo noemde hij zijn partijgenoot en de toenmalige voorzitter van de gemeenteraad van New York een "hoer", dreef hij de spot met een man met obesitas en maakte hij vulgaire toespelingen op de homoseksuele Puerto Ricaanse zanger Ricky Martin.

Ook zei hij over een burgemeester die het in 2020 tegen hem wil opnemen dat ze óf "van de pillen af" óf een "dochter van een hoer" moest zijn. Daarnaast plaatste hij emoji's van opgeheven middelvingers bij berichten over het financieel toezicht van de federale overheid op de uitgaven zijn regering.

Afzettingsprocedure

De woede van de Puerto Ricanen heeft behalve met de omstreden berichten ook te maken met een corruptieschandaal waarin Roselló's regering is verwikkeld. Daar komt bij dat het eiland zich maar niet herstelt van de orkaan Maria die het eiland in 2017 trof en waarbij naar schatting bijna 3000 mensen omkwamen. Bewoners houden de gouverneur en zijn volgens velen corrupte bestuur medeverantwoordelijk voor die problemen.

"Als je Puerto Rico nu bezoekt, zie je nog altijd de gevolgen van die orkaan", zei correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Er was geen hoek van Puerto Rico die niet geraakt werd. Tienduizenden huizen waren verwoest. Het hele eiland zat maandenlang zonder stroom. Nog steeds valt de stroom vaak uit en als je boven San Juan vliegt, zie je dat honderden huizen nog altijd bedekt zijn met blauw dekzeil, omdat de daken nog niet zijn gerepareerd."

STER reclame