De reddingsbrigade in actie
NOS NieuwsAangepast

Warme zomer leidt tot sterke stijging verdrinkingsdoden

Het aantal inwoners van Nederland dat is verdronken is vorig jaar opvallend sterk gestegen, tot 112. In 2017 lag dat aantal nog op 85, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De reddingsbrigade vermoedt dat de toename te wijten is aan het mooie weer van vorig jaar en aan het feit dat steeds meer mensen in open water zwemmen. "Door het warme weer trokken heel veel Nederlanders naar het water", zegt directeur Koen Breedveld. "Vorig jaar kwamen strandbrigades 7900 keer in actie, 2400 keer vaker dan het jaar ervoor." Veel mensen verkijken zich op de stroming van het water of de diepte ervan.

De toename is overigens alleen bij personen vanaf 20 jaar. Bij jongeren is het aantal verdrinkingen de laatste jaren op hetzelfde niveau van gemiddeld veertien per jaar.

Gebrek aan zwemervaring

In de afgelopen decennia is het aantal verdrinkingsdoden sterk gedaald. In de jaren 50 verdronken jaarlijks nog 400 tot 500 inwoners in Nederland, vanaf 2000 schommelt dit aantal rond 88.

Bekijk hieronder het aantal verdrinkingsdoden en dagen met zwemweer:

Naast 112 inwoners van Nederland verdronken vorig jaar ook 26 mensen die in Nederland op bezoek waren, bijvoorbeeld voor een vakantie. Gisteren verdronken nog twee mannen uit Polen en een Duitser in de Noordzee bij Den Haag, waarschijnlijk door gebrek aan zwemervaring.

Tieners met migratieachtergrond

De cijfers van het CBS wijzen uit dat er in de periode tussen 2014 en 2018 in totaal 443 mensen zijn verdronken. Daaronder zijn 147 mensen met een migratieachtergrond. De meesten daarvan hebben een niet-westerse migratieachtergrond.

Volgens de berekeningen van het CBS zijn er vooral in de leeftijdsgroep tussen de 10- en 20-jarigen veel verdrinkingsdoden met een migratieachtergrond. Het sterftecijfer door verdrinking ligt in deze groep ruim 7 keer zo hoog als bij tieners met een Nederlandse achtergrond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl