Presentator Henk Terlingen in de Apollo 11-studio in 1969
NOS Nieuws

Hoe Nederland 50 jaar geleden de eerste maanlanding zag

Mensen die oud genoeg zijn om zich de eerste maanlanding - vandaag vijftig jaar geleden - te herinneren zien misschien ook nog presentator Henk Terlingen voor zich. Gewapend met maankaarten en een model van de raket gaf hij, soms bijna overmand door emotie, commentaar bij die eerste historische stappen in het grijze maanlandschap, nog net iets grijzer op de schimmige zwartwitbeelden van toen.

Beleef de missie van Apollo 11 zoals die in 1969 in Nederland was te zien. Dit is een compilatie van meerdere rechtstreekse uitzendingen:

Apollo 11: de Nederlandse tv-uitzending

Presentator Henk Terlingen kreeg al snel de bijnaam 'Apollo Henkie'. In de uitzendingen rond de lancering, de landing en de terugkeer van Apollo 11 werd hij geflankeerd door een nog jonge Chriet Titulaer, die deskundig uitlegde wat er te gebeuren stond.

Van de Nederlandse uitzendingen rond de missie is ruim anderhalf uur bewaard gebleven. Daarin zijn de belangrijkste momenten van de missie te zien: de lancering, de vlucht naar de maan, de landing in de Zee der Stilte, de eerste stap op het oppervlak en de terugkeer.

In dit interview uit 2009 legt regisseur Rudolf Spoor hoe de live-uitzendingen met de techniek van toen werden gemaakt:

Van die live-uitzendingen onder de titel Apollo 11...... Reis naar de maan was bijna helemaal niets bewaard gebleven. De NOS heeft begin jaren 70 de banden gewist. Tot groot ongenoegen van de regisseur, Rudolf Spoor, die daarachter kwam toen hij na afloop van het Apollo-project een compilatie wilde maken.

Dat een deel toch nog bewaard is gebleven is te danken aan een video-amateur die de uitzendingen destijds zelf had opgenomen. In deze video uit 2009 is te zien hoe Rudolf Spoor erachter kwam dat de banden waren gewist, en hoe een deel van de beelden in 1989 toch nog werd teruggevonden:

De gewiste banden: hoe de Nederlandse Apollo 11-uitzending werd gered

De NOS-uitzending van 20 juli 1969 is vanavond om 21.15 uur, bijna precies vijftig jaar na de landing op de maan, 'live' te bekijken via Facebook en YouTube.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl