De Grace 1 voor de kust van Gibraltar ANP

Gibraltar mag de Iraanse supertanker die met ruwe olie onderweg zou zijn geweest naar Syrië, nog tenminste één maand vasthouden. Dat heeft het het hooggerechtshof van de Britse kroonkolonie bepaald.

De Grace 1 voer begin deze maand de Middellandse Zee op en werd door de Britten aan de ketting gelegd. Dat zou zijn gebeurd op verzoek van de Amerikanen. Het is door EU-sancties verboden om olie aan Syrië te verkopen. De vier bemanningsleden, allen uit India, zaten korte tijd vast.

De supertanker vaart onder Panamese vlag en was op 17 april nog in Iran. In plaats van de gebruikelijke route te nemen door het Suezkanaal, voer het schip via Kaap de Goede Hoop naar Europa. De Grace 1 heeft ruim twee miljoen vaten olie aan boord.

De zee vanaf Gibraltar ANP

Iran ontkent dat het van plan was om olie aan Syrië te leveren en spreekt over een "illegale kaping". Het land dreigde eerder een Britse olietanker te enteren en heeft vermoedelijk al een poging gedaan.

De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten is al een tijd gespannen, nadat president Trump had bekendgemaakt dat de VS uit de Iran-deal stapte. De EU en de Britten willen graag de afspraken over het Iraanse nucleaire programma behouden.

Op 15 augustus bekijkt het hooggerechtshof opnieuw of de Grace 1 langer aan de ketting moet blijven liggen.

STER reclame