EPA
NOS NieuwsAangepast

Groot-Brittannië stuurt tweede oorlogsschip naar zee bij Iran

Groot-Brittannië stuurt een tweede oorlogsschip naar de Perzische Golf, de HMS Duncan. Iran dreigde eerder een Britse olietanker te enteren en zou gisteren daartoe een poging hebben gedaan.

Er is grote spanning tussen de twee landen. Iran eiste vandaag dat Groot-Brittannië de olietanker Grace 1 in Gibraltar onmiddellijk vrijgeeft, nadat de kapitein en stuurman gisteren door Britse autoriteiten werden gearresteerd.

De Grace 1 werd vorige week door Groot-Brittannië aan de ketting gelegd omdat het schip ruwe olie naar een raffinaderij in Syrië zou verschepen. Iran ontkent dat. Het is door Europese sancties verboden om olie aan Syrië te verkopen.

Iran is woedend over de "illegale kaping" van de mammoettanker, die onder Panamese vlag vaart. "Dit is een gevaarlijk spel en heeft consequenties", zegt een woordvoerder tegen het Iraanse staatspersbureau.

Wraak

De Britten hebben volgens Iran de Grace 1 tegengehouden onder Amerikaanse druk, omdat de VS de Iraanse olie-verkoop wil stoppen. Na het opzeggen van het atoomakkoord proberen de VS de Iraanse economie met sancties te treffen.

Ook de Spaanse buitenlandminister Josep Borrell zegt dat de Amerikanen de Britten hebben verzocht de tanker te stoppen. Groot-Brittannië ontkent dat.

Het schip bevat 2,1 miljoen vaten ruwe olie. De Grace 1 is vanuit Iran langs Zuid-Afrika naar de Middellandse Zee gevaren en heeft niet de gebruikelijke route door het Suezkanaal genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl