Marianne Vos komt uitgelaten over de streep in la Course
NOS Wielrennen

Imposante Vos katapulteert zich naar zege in La Course

Marianne Vos heeft de zesde editie van La Course gewonnen. De 32-jarige veelwinnares, die in 2014 de eerste editie ook al won, was na 121 kilometer koers in en rondom Pau veruit de sterkste in de finale.

De eerste uren van de koers werden gekleurd door een vroege kopgroep van tien rensters, waar ook Jeanne Koorevaar deel van uitmaakte. De maximale voorsprong bedroeg een kleine 2 minuten, maar de kans van slagen was nihil.

Kanshebsters als Annemieke van Vleuten en Anna van der Breggen waren immers gebaat bij een zware koers en het was slechts een kwestie van tijd voordat zij enkele knuppels in het hoenderhok zouden gooien.

Vos katapulteert zichzelf naar zege in La Course

Van Vleuten, winnares van de Giro Rosa en leidster in de WorldTour-stand, pakte de handschoen in de voorlaatste ronde als eerste op. Haar timing was saillant: de snelle Lizzie Deignan had net technisch malheur en Van der Breggen bungelde achteraan.

De kopgroep werd door de versnelling van Van Vleuten ingerekend, Deignan werd er definitief af gereden, maar Van der Breggen was binnen een mum van tijd terug voorin. Sterker nog, de regerend wereldkampioen was de volgende die een tempoversnelling plaatste.

Het peloton werd daardoor - met nog 30 kilometer voor de boeg - flink uitgedund. De groep was echter, naar de zin van Van Vleutens ploeg Mitchelton-Scott, nog veel te groot.

En dus ging Amanda Spratt in de aanval. Eerst met een groepje, later alleen. De Australische pakte een halve minuut en achter haar regisseerde de CCC-ploeg van de rappe Vos de achtervolging.

Die regie leek niet helemaal goed uit te pakken. Spratt hield het heel lang vol en ging de laatste kilometer met een voorsprong van zo'n 15 seconden in.

Er kwam echter nog een kort bultje van 17% en wat daarop gebeurde, was ronduit indrukwekkend. Als door een katapult afgevuurd snelde Vos het steile heuveltje op en 200 meter verderop liet ze Spratt hulpeloos staan.

Uitslag La Course 2019

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl