NOS NieuwsAangepast

Vakantiegangers gewaarschuwd: spoel kranen door vanwege kans op legionella

Vakantiegangers die weer thuiskomen lopen een verhoogd risico op een infectie met de legionellabacterie. Ze doen er daarom goed aan leidingen goed door te spoelen als ze weer terug zijn. Daarvoor waarschuwt Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.

Volgens de installateursvereniging miskennen veel mensen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Daardoor komen onnodig veel legionellabesmettingen voor onder teruggekeerde vakantiegangers. Jaarlijks zijn er honderden meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer besmettingen voor.

Besmetting door inademen nevel

De kwaliteit van het leidingwater verslechtert als de leidingen lang niet worden gebruikt en het water boven de 25 graden uitkomt. De kans op vermenigvuldiging van de legionellabacterie daardoor neemt toe. Ook blijven bepaalde stoffen achter in stilstaand water, zoals metalen uit de drinkwaterleiding.

De bacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en griep veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen kan een infectie zelfs dodelijk zijn. Besmetting ontstaat vooral door het inademen van nevel. De bacterie nestelt zich zo in de longen.

Niet alles weg

Het RIVM relativeert de tips van de installateursvereniging. Volgens legionellaspecialist Petra Brandsema zitten de bacteriën - als ze er zijn - ook in de zogenaamde biofilm aan de binnenkant van leidingen en tuinslangen. "Spoelen is altijd goed, maar je haalt niet alles eruit", zegt Brandsema. Bovendien weet het RIVM niet of de kranen thuis een belangrijke bron zijn van besmettingen. "We weten eigenlijk veel te weinig van de herkomst van de infecties om daar iets over te zeggen".

Onlangs werd bekend dat legionellabacteriën veel verder door de lucht kunnen reizen dan eerder aangenomen. Dat kan een probleem zijn bij waterzuiveringsinstallaties en bij koelinstallaties van grote gebrouwen en fabrieken. Ook waterplassen die ontstaan na een periode van hevige regenval kunnen legionella bevatten. Volgens Brandsema kunnen mensen besmet raken door nevel die ontstaat als er een auto door zo'n plas rijdt.

Vakantie

Slechte hygiëne bij vakantiebestemmingen is vermoedelijk ook een bron van legionellabesmettingen. Het Europese instituut voor milieuhygiëne heeft een lijst accommodaties in Europa online die na legionella-uitbraken niet genoeg maatregelen hebben genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl