ANP

Onder luid applaus heeft de Nederlandse zakenman Bert Kreuk een historische D-day-vlag overhandigd aan president Trump. "De vlag is thuis", zei hij tijdens de ceremonie in Washington D.C.

De vlag hing tijdens de landing van Normandië in 1944 op de achtersteven van een Amerikaans landingsschip. De kunstverzamelaar had de vlag met de stars and stripes in 2016 gekocht voor ruim 450.000 euro.

Kreuk: "Ik ben erg dankbaar dat president Donald Trump, de opperbevelhebber, dit belangrijke vrijheidssymbool en de nalatenschap van helden wil aannemen namens het Amerikaanse volk."

Na deze woorden werd de vlag onthuld:

Nederlander overhandigt D-day-vlag aan president Trump

"Wat een geweldig cadeau", zei de museumdirecteur van het Smithsonian Institution, waar de vlag naartoe gaat. "President Trump en premier Rutte, laat me jullie bedanken voor het terugbrengen van zo'n belangrijk stukje Amerika naar het Smithsonian."

Trump zei tegen Kreuk dat hij hem dankbaar was voor het gebaar. En dat de Nederlander vast rijk was, omdat de vlag hem een hoop geld had gekost.

Rutte noemde de vlag een symbool van iets dat niet in woorden kan worden uitgedrukt: de unieke band tussen de Verenigde Staten en Europa. "Vandaag komt de vlag thuis, terug waar hij thuishoort", aldus Rutte.

Kreuk had vooraf tegen de NOS gezegd dat hij niet nerveus was voor het mediamoment. "Nee totaal niet."

In de video legt de Nederlander uit waarom hij zo graag die vlag wilde geven:

Bert Kreuk geeft straks vlag aan Trump: 'niet nerveus, misschien komt dat nog'

De overhandiging is onderdeel van de Nederlandse handelsmissie. Het was de tweede keer dat Rutte te gast was bij Trump in het Witte Huis.

STER reclame