Rutte en Trump in het Oval Office in Washington
NOS Nieuws

Rutte bij Trump: 'Geen toezegging gedaan over militaire inzet'

Premier Rutte is op bezoek geweest bij president Trump in het Witte Huis. De twee hebben vooral over handel en veiligheid gepraat.

Trump vroeg volgens Rutte Nederland opnieuw naar inzet van Nederlandse militairen in Syrië en hulp bij het conflict in de straat van Hormuz. Volgens Rutte heeft Nederland geen toezeggingen gedaan. "Ik heb gezegd dat we die verzoeken serieus bekijken."

Volgens Rutte ging de ontmoeting met Trump vooral over het verder uitvoeren van eerder gemaakte afspraken. Ook kwam de wens van de VS om het defensiebudget te vergroten ook aan de orde.

Rutte benadrukte dat Nederland de laatste jaren al meer investeert, en nog even de tijd heeft om aan de NAVO-defensienorm te voldoen. Rutte zei verder dat Nederland bij aanschaf van defensiematerieel vaak kijkt naar Amerika "waar goede spullen vandaan komen."

Bekijk hier het interview met premier Rutte na afloop:

Rutte over ontmoeting met Trump: gesprek over handel en veiligheid

Op een kort persmoment in het Oval Office eerder op de dag benadrukte de Amerikaanse president de goede economische banden tussen beide landen. Volgens hem zijn er in Amerika meer dan een miljoen banen waar Nederlanders bij betrokken zijn. Premier Rutte liet weten dat volgens hem een kwart miljoen van die banen zich in Nederland bevinden. "We'll work on that", reageerde Trump.

Zo zagen de aankomst van Rutte bij het Witte Huis en het persmoment eruit:

Rutte op bezoek bij Trump: 'Onze relatie is nooit beter geweest'

De Amerikaanse president zei verder dat hij de afgelopen jaren met Rutte bevriend is geraakt en dat ze goede gesprekken hebben gehad. "De relatie tussen beide landen is nooit beter geweest."

Verder stond het bezoek in het teken van de overhandiging van een Amerikaanse vlag, die bij D-day werd gebruikt.

De Nederlandse zakenman Bert Kreuk had de vlag op een veiling gekocht voor ongeveer 500.000 dollar. Trump bedankte hem daarvoor en zei dat Kreuk vast rijk was, omdat de vlag hem een hoop geld had gekost. Ook de Amerikaanse president stond stil bij D-day en roemde de Amerikaanse veteranen voor hun moedige daden in de Tweede Wereldoorlog.

Tweede keer

Vanavond reist premier Rutte naar Boston voor een handelsmissie met Nederlandse bedrijven.

Het is de tweede keer dat Rutte bij Trump op bezoek is, vorig jaar was hij ook al in het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl