Kevin Spacey AFP

Kevin Spacey wordt niet vervolgd voor seksueel misbruik. Alle aanklachten tegen de acteur worden ingetrokken. De man die Spacey beschuldigde van seksueel misbruik, wilde niet over alles getuigen. De zaak heeft een grote invloed gehad op Spaceys carrière: streamingdienst Netflix stopte de samenwerking en schreef hem uit House of Cards, de rol van Spacey werd uit een film geschreven en hij kon fluiten naar een geplande oeuvre-Emmy Award.

Maar wat nu? Komt Spacey nog aan de bak in Hollywood nu de aanklachten zijn vervallen?

"Het zou me niet verbazen als hij binnenkort weer ergens opduikt", zeg filmkenner en -journalist Omar Larabi. "Of het nu is in een grote film, als bijrolletje, of als een executive producer achter de schermen. Spacey heeft veel vrienden in de entertainmentwereld, die komt er wel weer. Het is alleen aan jou als kijker wat je er vervolgens mee gaat doen."

Volgens imagodeskundige Zabeth van Veen zijn er twee toekomstperspectieven in de filmwereld voor de 59-jarige acteur, die in de jaren 90 doorbrak met rollen in de films The Usual Suspects en Se7en. "Hij kan nu de slachtofferrol pakken, want zijn naam is wel door het slijk gehaald. Maar dan moet hij wel veel lef hebben", zegt Van Veen. "Als het hem lukt, gaan mensen hem zielig vinden en dan krijgt-ie sowieso wel filmrollen aangeboden."

Maar er is ook nog een tweede optie, zegt Van Veen. "Dat hij langzaam weer kleine rolletjes krijgt in films. Hij is namelijk een goede acteur, daar twijfelt niemand aan. Het gaat er vooral om hoe de pers of het publiek erop reageert. Als jij opeens Spacey in een bijrol in een film ziet, die niet veel ruchtbaarheid krijgt, dan loop je niet de bioscoop uit."

En zo groeit het dan weer. Van Veen: "Als Spacey eenmaal een kleine rol ergens in heeft, en die valt goed, dan wordt de volgende rol weer groter."

Begin jaren 2000 vroegen mensen zich ook af na kritiek op Mel Gibson: zal hij ooit nog als een serieus acteur kunnen werken? Het antwoord was ja.

Omar Larabi

Hollywood wordt namelijk nog steeds bestuurd door witte mannen van middelbare leeftijd, zegt filmkenner Larabi. "Die doen alles al decennialang volgens dezelfde systematiek. Het is heel moeilijk om dat te doorbreken." Hij noemt acteur Mel Gibson, die begin jaren 2000 flink wat kritiek kreeg te verduren op zijn antisemitische uitspraken. "Toen vroegen mensen zich ook af: zal hij ooit nog als een serieus acteur kunnen werken? Het antwoord is ja", zegt Larabi.

In Hollywood zal Spacey wel weer geaccepteerd worden, denken Van Veen en Larabi, het is alleen de vraag wat het publiek gaat doen. "De Spacey-fans, of de mannelijke kijkers, zullen er minder moeite mee hebben om hem weer in een film of serie te zien", zegt Larabi.

Het is voor veel mensen die met Spacey zijn opgegroeid, moeilijk om hem opeens als sexual predator te zien, zegt Larabi. "Die kennen Spacey als een topacteur, door bijvoorbeeld zijn rol in Usual Suspects, en dan willen ze geen afscheid nemen van dat beeld in hun hoofd. Ook al kan hij een onmens zijn."

Principe-kwestie

Toch is er ook nog een grote groep die hem niet nog een nieuwe kans zal geven. "De mensen die bijvoorbeeld bezig zijn met inclusiviteit, die gaan echt niet meer in een bioscoop zitten voor hem. Die gunnen hem dat podium niet meer." Ook zullen sommigen zijn nieuwe negatieve imago niet los kunnen laten. Van Veen: "De Spacey-schaamte blijft nog wel. Het is een principe-kwestie: als een acteur mogelijk allemaal dingen op zijn kerfstok heeft, schuldig bevonden of niet, wil je die dan nog steunen?"

Larabi doet dat niet meer. "Als die man ooit weer op het witte doek verschijnt, ga ik niet kijken. Als het moet voor mijn werk, misschien. Maar niet voor mijn plezier. Dat podium verdient-ie niet meer."

STER reclame