Iraanse militairen in de Straat van Hormuz (foto april 2019) AFP

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft zondag in de Straat van Hormuz een buitenlandse olietanker tot stoppen gedwongen, zo heeft de Iraanse staats-tv bekendgemaakt. Iran zegt niet om welk schip het gaat, maar naar alle waarschijnlijkheid is het de MT Riah, eigendom van een rederij uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De Riah is sinds zondagochtend vroeg spoorloos. Het voer in de Straat van Hormuz in de buurt van het Iraanse eiland Qeshm toen de transponder werd uitgezet. De Revolutionaire Garde heeft een basis op Qeshm.

Iran zegt dat het in beslag genomen schip een noodsignaal uitzond. Het zou daarna door te hulp geschoten gardisten naar Iraanse wateren zijn gesleept. Daar werd ontdekt dat het schip gebruikt werd om 1 miljoen liter olie te smokkelen. De twaalfkoppige bemanning werd gearresteerd en het schip is aan de ketting gelegd.

Het Iraanse eiland Qeshm in de Straat van Hormuz Google Maps

Gisteren maakte Iran al melding van een naar Iraanse wateren gesleepte olietanker. Toen werd gezegd dat de tanker technische problemen had en dat hij gerepareerd zou worden.

Spanningen

De beslaglegging komt op een tijdstip dat de spanningen tussen Iran en het Westen hoog zijn opgelopen. Op 4 juli hielden Britse mariniers een Iraanse tanker tegen bij de Rots van Gibraltar. Volgens de Britten was de olie bestemd voor Syrië, terwijl internationale sancties tegen dat land dat verbieden.

Iran reageerde woedend op die maatregel en eiste teruggave van de olietanker. Maar het schip ligt nog steeds aan de ketting voor Gibraltar. De bemanning is wel op vrije voeten gesteld.

In de Perzische Golf varen Amerikaans een Britse oorlogsschepen om de vrije doorvaart van olietankers te bewaken. In de afgelopen tijd zijn er meerdere aanslagen gepleegd op tankers in de Golf, die door de VS worden toegeschreven aan Iran. Teheran spreekt de beschuldigingen tegen.

STER reclame