Zorgen om extremisme onder Haagse jeugdwerkers
Een jongerenwerker van de Haagse welzijnsorganisatie Xtra is op aandringen van veiligheidsdiensten ontslagen, omdat hij vanwege vermoedelijke banden met jihadisten een slechte invloed had op kwetsbare jongeren. Dat schrijft het AD. De krant heeft interne e-mails over de zaak ingezien.
Xtra bevestigt dat de medewerker is ontslagen. Of dat gebeurde omdat hij banden met jihadisten had, laat de organisatie in het midden. "Het artikel spreekt voor zich", zegt een woordvoerder.
Xtra is de grootste welzijnsorganisatie van Den Haag en heeft zo'n 1400 medewerkers.
Onderzoek naar welzijnsorganisatie
De gemeente Den Haag laat in een reactie weten dat het "onacceptabel" is dat jongeren in Den Haag "willens en wetens" op het verkeerde pad worden gebracht.
"Het college heeft eerder deze week een onderzoek aangekondigd naar Xtra", zegt een woordvoerder. "De artikelen vandaag bevestigen nog maar eens de noodzaak van zo'n groot onafhankelijk onderzoek."
Bronnen laten aan de NOS weten dat de zaak vorig jaar speelde, in de zomer. De politie werd getipt dat er sprake was van radicalisering. Er werd vervolgens een onderzoek gestart, maar daarbij zijn geen strafbare feiten vastgesteld. Wel heeft de politie de gemeente ingelicht, waarna de medewerker is ontslagen.
Xtra doet verder geen mededelingen over de zaak vanwege het onderzoek van de gemeente.
Salafistisch gedachtengoed
Volgens het AD gaan de problemen verder dan de bewuste medewerker. Zo zou er sprake zijn van een "angstcultuur" in de wijken. Managers die de vermenging van geloof en straatwerk door hun jeugdwerkers aankaarten, zouden bijvoorbeeld zijn bedreigd.
Ook zouden andere jongerenwerkers in de Haagse multiculturele wijken Transvaal en Schilderswijk salafistisch gedachtengoed propageren, een orthodoxe stroming binnen de islam. Verder zouden ze jongeren vertellen hoe inlichtingendiensten radicalisering herkennen, zodat ze onder de radar kunnen blijven.
De jongerenwerkers konden die tips geven, omdat ze door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) getraind waren. De NCTV maakte eind vorig jaar 7 miljoen euro extra vrij voor gemeenten om radicalisering tegen te gaan. Het hoogste bedrag - 1 miljoen euro - ging naar Den Haag.