NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen koersen hard aan op korten

De pensioenen van 8 miljoen mensen dreigen volgend jaar gekort te worden. Het gaat om de uitkering van gepensioneerden en werkenden die nu pensioen opbouwen. De dekkingsgraad van de vier grootste pensioenfondsen ABP, Zorg & Welzijn, PMT en PME is door de lage rente verder gedaald en nadert de kritische grens waarop in de pensioenuitkeringen gesneden moet worden. Bij PME en PMT was er al sprake van korten in 2020, bij ABP en Zorg & Welzijn dreigt dat nu ook.

De beurskoersen mogen dan wel stijgen, de extreem lage rente doet pensioenfondsen de das om. Met de beleggingsrendementen is niks mis, die liggen boven de 10 procent. "In het eerste halfjaar van 2019 behaalden we een rendement van 12,7 procent en verdienden we 139 miljoen euro per dag voor onze deelnemers", zegt directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg & Welzijn.

Maar het is niet genoeg. Door de lage rente moeten grotere buffers worden aangehouden, waardoor de dekkingsgraad gedrukt wordt. "We houden met de huidige regels en de lage rente ernstig rekening met een verlaging van de pensioenen, dat kan zelfs al in 2020 zijn", aldus Borgdorff.

Gevaarlijk dicht

Het ABP heeft de laagste dekkingsgraad in jaren en zit gevaarlijk dicht bij de kritische grens waarop pensioenen hoe dan ook gekort zullen moeten worden. Wellicht al in 2020, denkt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Dekkingsgraad van de vijf grootste pensioenfondsen, het behaalde rendementen in afgelopen halfjaar en het aantal pensioenuitkeringen

Pensioenfonds juni 2019 maart 2019 2018 Rendement Deelnemers
ABP 95,3 % 99,0 % 103,8 % 10,9 % 3 miljoen
Zorg & Welzijn 95,9 % 99,2 % 97,5 % 12,7 % 2,8 miljoen
PMT 97,1 % 100,0 % 99,4 % 12,7 % 1,4 miljoen
PME 96,6 % 99,0 % 97,7 % 12,7 % 620.000
Bouw 112,5 % 115,7 % 113,6 % 12,5 % 780.000

Bij een dekkingsgraad van onder de 100 procent moeten PMT en PME begin volgend jaar korten. De andere fondsen dachten nog een jaar de tijd te hebben om kortingen op de pensioenen te voorkomen, maar ze dreigen nu door een andere grens te zakken, de kritische grens. De commissie-Dijsselbloem stelde onlangs de rekenrente vast en trok de kritische grens op. Die ligt nu op 95 procent.

Als de gemiddelde dekkingsgraad van 2019 van het ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg & Welzijn aan het eind van dit jaar eronder zitten, dan moeten ze alsnog meteen korten. Het pensioenfonds voor de Bouw bevindt zich ver van de gevarenzone. Of de kortingen er echt komen en wat dat voor de uitkeringen betekent, valt nu nog niet te zeggen.

FNV: korten in ijskast

De verslechtering en dreigende verlaging valt niet goed bij de FNV. Niet uit te leggen en niet te begrijpen, gezien de overvolle pensioenkassen en met het pas gesloten pensioenakkoord in het achterhoofd. Daarin zit een belofte dat korten in de toekomst minder vaak voorkomt. Het korten moet in de ijskast, vindt de FNV.

Samen hebben de pensioenfondsen volgens De Nederlandsche Bank eind maart 1428 miljard euro aan belegd vermogen uitstaan, bijna twee keer zoveel als het bbp van de hele Nederlandse economie.

Minister Koolmees van Sociale Zaken zegt vooralsnog geen maatregelen te willen treffen totdat er aan het einde van het jaar duidelijk wordt of er gekort moet worden door pensioenfondsen. "Pas dan weten we hoe de fondsen ervoor staan. We lopen daarom nu niet op de zaken vooruit", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl