De rechtbank in Zwolle
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Jonge voetballer krijgt jeugddetentie voor dodelijk ongeluk Asser Boys

Een 19-jarige man uit Smilde is in hoger beroep veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk waarbij twee mannen om het leven kwamen. De rechter heeft hem twaalf maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan negen voorwaardelijk, meldt RTV Drenthe. Naast de jeugddetentie krijgt hij ook een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van twee jaar.

Hij reed vorig jaar september na een training bij voetbalclub Asser Boys naar huis met vier teamgenoten in de auto. Hij had na de training bier gedronken. Toen hij in Assen een andere auto met hoge snelheid wilde inhalen bij een verkeersdrempel verloor hij de macht over het stuur.

De auto raakte een lantaarnpaal en botste tegen een boom. Twee inzittenden van 19 jaar kwamen om het leven, een derde passagier raakte zwaargewond.

Ernstige fouten gemaakt

Bij de veroordeling is rekening gehouden met de jonge leeftijd van de verdachte en met het feit dat hij een blanco strafblad had. Wel rekent het hof hem zwaar aan dat hij met te veel drank op achter het stuur zat. Het gerechtshof vindt dat hij in zijn verantwoordelijkheid als chauffeur ernstig tekort is geschoten.

Volgens het gerechtshof is de man zich goed bewust van wat hij heeft gedaan en beseft hij dat ook voor hem de gevolgen van het ongeluk immens zijn. "Het is het hof wel duidelijk dat de verdachte ervan doordrongen is dat hij zeer ernstige fouten heeft gemaakt. Fouten die bovendien de verdachte duur zijn komen te staan in de zin van het tragische verlies van vrienden en van vriendschappen."

Eerder werd hij door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en tien maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Tegen die straf ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Jeugddetentie is in principe voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Jongeren van 18 jaar en ouder vallen onder het volwassenenstrafrecht, maar de rechter kan bij jongeren tot 21 jaar hiervan afwijken.

Advertentie via Ster.nl