EPA
NOS Nieuws

Iran: 'verdwenen tanker' met pech weggesleept na noodsignaal

De Iraanse marine heeft in de Perzische Golf een buitenlandse olietanker weggesleept. Volgens Iran had de tanker technische problemen en had de bemanning een noodsignaal afgegeven. Het schip zou in Iraanse wateren worden gerepareerd.

Iran heeft geen details bekendgemaakt over de naam of herkomst van het schip. Mogelijk gaat het om de olietanker Riah die afgelopen weekend 'verdween'; de transponder van dit schip, dat onder de Panamese vlag vaart, werd zaterdagavond uitgezet. Het laatste signaal kwam uit de buurt van het Iraanse eiland Qishm in de Straat van Hormuz.

Volgens de website Marine Traffic vaart de Riah voor de rederij Prime Tankers uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De laatste 12 maanden zou de tanker voornamelijk tussen de emiraten Fujairah en Sharjah hebben gevaren. Met een capaciteit van 1900 ton is het een relatief kleine olietanker.

Het Arabische staatspersbureau WAM zegt dat de VAE geen eigenaar is van de Riah en spreekt tegen dat het schip een noodsignaal heeft afgegeven.

NOS
Straat van Hormuz

Het is al maanden onrustig rond de Straat van Hormuz. Verschillende olietankers zijn er aangevallen. De Verenigde Staten zeggen dat Iran daarachter zit. Teheran spreekt die berichten tegen.

Iran haalde vorige maand een onbemande Amerikaanse drone neer. Volgens de Iraniërs bevond hij zich in hun luchtruim, de Amerikanen beweren dat de drone in internationaal luchtruim vloog toen hij werd geraakt.

Twee weken geleden legde Groot-Brittannië een Iraanse tanker aan de ketting bij Gibraltar. Volgens de Britten was de tanker met olie onderweg naar Syrië, wat ingaat tegen Europese sancties die in 2011 zijn opgelegd. Schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde zouden in reactie daarop hebben geprobeerd om een Britse olietanker te onderscheppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl