Maud Megens is een van de topspeelsters bij Oranje EPA

Met 33-0 je eerste WK-wedstrijd winnen: er zijn mindere manieren om een wereldkampioenschap waterpolo te beginnen. Maar wat zegt die monsterzege op Zuid-Afrika? En wat kunnen we verder verwachten van Nederland, de regerend Europees kampioen?

Vanmiddag om 12.10 uur spelen de Nederlandse waterpolovrouwen de tweede groepswedstrijd tegen grootmacht Amerika, de winnaar van de laatste twee WK's én de laatste twee Olympische Spelen.

Voor het zover is: vijf vragen aan NOS-waterpolocommentator Erik van Dijk.

Kun je zeggen dat de WK voor Nederland vandaag pas écht beginnen?
"Jazeker. De eerste groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika was geen serieuze wedstrijd. Amerika is de enige serieuze concurrent van Nederland in de poule, waar verder ook nog Nieuw-Zeeland in zit. Op deze WK gaat de nummer één van de poule meteen door naar de kwartfinales. Nederland kan het zichzelf dus een stuk makkelijker maken door van de VS te winnen en zo eerste te worden in de poule."

"Als Nederland verliest, wordt het waarschijnlijk tweede in de groep. Dan moeten het in de tussenronde een wedstrijd tegen Hongarije, Rusland of Canada spelen voor een plaats in de kwartfinales. Dat zijn gerenommeerde tegenstanders. En dat betekent dat de route naar de finale lastiger wordt."

Hoeveel kans maakt Nederland dan tegen de VS?
"Dat wordt nog wel een opgave. In de World League in juni verloor Nederland met 8-6. Amerika is echt een grootmacht in het internationale waterpolo. Het is de beste ploeg van dit moment. Maar het zit altijd wel redelijk dicht bij elkaar. Op een goede dag kan Nederland zeker van Amerika winnen. Denk maar aan die olympische finale van 2008..."

Nederland mist wel een heel belangrijke speelster: keepster Laura Aarts. Hoe groot is dat gemis?
"Aarts werd in juni nog verkozen tot beste keepster van de World League en bij de EK van vorig jaar was ze ook de beste doelvrouw. Niet alleen Aarts, maar ook de tweede keepster, Debby Willemsz, is dit jaar gestopt. Nederland heeft een geweldige ploeg, met een paar van de allerbeste speelsters van de wereld. Maar er is nu één onzekerheid en dat is de keepster."

"Het is nu afwachten hoe de nummer drie en vier in de rangschikking (de jonge keepsters Joanne Koenders en Sarah Buis, red.) het doen. Het is te hopen dat het verschil in kwaliteit meevalt."

Topkeepster Laura Aarts werd in juni uitgeroepen tot beste keepster van de World League, maar is er niet bij op de WK EPA

"Aarts is er niet bij omdat ze zich niet wilde conformeren aan het programma van bondscoach Arno Havenga. Dat is een gedurfde keuze van de bondscoach. Maar het is niet zo dat de rest van team nu opeens slecht geworden is. Ze missen alleen een hele belangrijke steun in de rug. Maar met speelsters als Sabrina van der Sloot, Vivian Sevenich en Maud Megens hebben ze nog steeds het neusje van de zalm in de ploeg..."

Nederland kan zich op de WK plaatsen voor de Olympische Spelen. Hoe dan?
"De wereldkampioen verdient een ticket voor de Olympische Spelen. Als Amerika wereldkampioen wordt, mag de nummer twee van de WK naar de Spelen, omdat de VS zich al geplaatst heeft door de World League te winnen."

"Nederland werd in 2008 olympisch kampioen, maar voor de afgelopen twee Olympische Spelen heeft het zich op het nippertje niet geplaatst. Misschien is plaatsing voor de Spelen wel belangrijker dan de WK winnen. In het waterpolo is dat toch het hoogste podium waar je succes wilt hebben."

"Ook op de EK en het olympisch kwalificatietoernooi zijn volgend jaar nog tickets voor Tokio te verdienen."

Nog even over die monsteruitslagen op de eerste WK-dag: 33-0 en 64-0 (!). Wat moeten we daarvan denken?
"Die 64-0 van Hongarije tegen Zuid-Korea... Dat is echt zo extreem. Zeker als je bedenkt dat een wedstrijd bestaat uit 32 minuten waterpolo en er ook nog een schotklok is, waardoor een aanval maximaal 30 seconden mag duren en de tegenstander na elk doelpunt weer de bal krijgt. In die tijd heeft Hongarije dus 64 doelpunten gemaakt. Dat is alsof het bij het voetbal 90-0 wordt..."

"Het komt ook doordat in het waterpolo zo'n acht landen erg aan elkaar gewaagd zijn. Buiten die landen is het veel moeilijker. Er is minder geld, de sport is amateuristischer. In Korea wordt bijna helemaal geen waterpolo gespeeld, maar er wordt wel een WK georganiseerd. En dus mag het meedoen."

STER reclame