Voormalig Brits ambassadeur in de VS Kim Darroch en president Trump AFP

President Trump zegde vorig jaar het atoomakkoord met Iran op om zijn voorganger Obama te pesten en dwars te zitten. Dat schreef de inmiddels opgestapte Britse ambassadeur in Washington in een memo aan Downing Street, meldt de Mail on Sunday. Volgens ambassadeur Kim Darroch maakte Trump zich schuldig aan "diplomatiek vandalisme".

Ook schreef Darroch dat het Witte Huis sterk verdeeld was en dat er geen strategie was bedacht voor na het opzeggen van het atoomakkoord.

Darroch zou het memo hebben geschreven kort na een bezoek van toenmalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson aan de Verenigde Staten. Daar probeerde Johnson tevergeefs om Trump ervan te overtuigen het atoomakkoord in stand te houden. Darroch bracht de boodschap over dat het er alle schijn van had dat Trump de deal wilde opblazen uit wrok tegen Obama, die een cruciale rol speelde bij de totstandkoming ervan in 2015.

Persvrijheid

Het nieuwe lek is opvallend. In Groot-Brittannië woedt nog een felle discussie over de eerdere lekken die Darroch deed besluiten om op te stappen als ambassadeur. Daaruit kwam onder meer naar voren dat hij Trump lomp en onbekwaam noemde. Trump liet uiteindelijk weten dat de VS niet meer met Darroch zou samenwerken.

De discussie over persvrijheid laaide op nadat Scotland Yard bekendgemaakt had te onderzoeken of met het lekken wetten zijn overtreden die staatsgeheimen moeten beschermen. Ook media werden gewaarschuwd dat zij zich schuldig konden maken aan strafbare feiten door gelekte berichten naar buiten te brengen.

Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt verdedigde daarop het recht van de media om te publiceren over gelekte informatie die zij belangrijk achten voor het publiek. Tegelijkertijd zei Hunt dat degene die heeft gelekt verantwoording moet afleggen.

Ook Boris Johnson, die met Hunt strijdt om het leiderschap van de Conservatieve Partij, liet zich in die bewoordingen uit.

De Londense politie heeft inmiddels laten weten het recht op persvrijheid te respecteren. Maar volgens de politie is het maar de vraag of de gelekte informatie van dusdanige aard is dat publicatie verdedigbaar is. Het argument dat het in het publieke belang is, zou in dit geval niet overtuigend zijn.

De Mail on Sunday zegt dat het opzeggen van het Iraanse atoomakkoord grote gevolgen kan hebben en dat inzage in de besluitvorming daarmee in het publieke belang is.

STER reclame