Kinderen van IS-strijders in een Koerdische gevangenenkamp in Noord-Syrië AFP

Oudere kinderen van jihadisten worden na terugkeer in Nederland ondergebracht op een speciale opvanglocatie. Daar worden ze voortdurend geobserveerd en begeleid om na te gaan of ze een risico vormen voor de samenleving, meldt het AD.

Onlangs schreef de AIVD dat 10 procent van de minderjarige IS-kinderen 9 jaar of ouder is. Zij hebben volgens de AIVD gezien hun leeftijd mogelijk training gehad van IS of hebben zelfs deelgenomen aan de gewapende strijd. Ook de Raad voor de Kinderbescherming houdt er rekening mee dat zij gedwongen hebben deelgenomen aan gewelddadige acties, en dus extra hulp nodig hebben bij terugkeer.

Een woordvoerder van de Raad spreekt tegen dat de oudere kinderen afgezonderd worden. Op dit moment verblijven er geen IS-kinderen in de opvang.

Trauma's behandelen

Door de kinderen aandachtig te volgen, kan duidelijk worden of ze daadwerkelijk zijn getraind en hebben meegevochten, schrijft het AD. Hulpverleners kunnen bepalen welke trauma's de kinderen hebben opgelopen en welke hulp nodig is. Er zouden al specialisten klaarstaan die de hulpverlening kunnen bieden.

Voor alle gezinnen en kinderen die terugkeren maakt de Raad een op maat gesneden plan waarin staat welke zorg geboden moet worden. Dat is voor iedereen verschillend.

In Koerdische vluchtelingenkampen in Syrië verblijven nog zo'n 170 kinderen die destijds zijn meegenomen naar IS-gebied of daar zijn geboren, meldde de AIVD in februari. In Turkije zitten circa 30 kinderen van IS-ouders. Ruim drie kwart van de kinderen is in het strijdgebied geboren.

STER reclame