'Sommige mensen zeiden dat ik niks kon, maar nu heb ik een diploma'
Erika de Joode
redacteur Online
Erika de Joode
redacteur Online
Vlak voor de plechtigheid begint, lopen Roemello en Kwaku nog even snel naar de winkel. "Bloemen kopen voor onze mentoren." Het is namelijk feest, want de twee 17-jarige scholieren zijn geslaagd voor het praktijkonderwijs en krijgen vandaag hun diploma.
Feest bij praktijkcollege Kolom in Amsterdam bij de diploma-uitreiking:
Dat laatste is best bijzonder, want voorheen moesten praktijkscholieren het doen met een certificaat. Eind vorig jaar maakte minister Slob van Onderwijs bekend dat hij daar verandering in wil brengen. Hij gaat wettelijk regelen dat de ongeveer 30.000 leerlingen in het praktijkonderwijs voortaan een diploma krijgen, net zoals andere middelbare scholieren.
De wet is er nog niet, maar veel scholen bieden hun leerlingen dit jaar al een diploma aan. Zo ook praktijkcollege Kolom in Amsterdam-Noord, de school van Roemello en Kwaku.
Korien Anita, sportdocent en een van de mentoren van Roemello en Kwaku, is blij met de roos die ze van haar twee leerlingen krijgt. De bloem staat voor meer, vindt ze. "Voor het eerst kunnen praktijkscholieren hun middelbare schoolperiode echt afsluiten. En ze hebben bij vrienden gezien dat die in zo'n geval bloemen kopen voor hun docenten. Zelf hadden ze zoiets nooit eerder meegemaakt."
De sportdocent hoopt dat de nieuwe diploma's ervoor zorgen dat het praktijkonderwijs op de kaart wordt gezet. "Ik denk dat veel mensen niet precies weten wat praktijkonderwijs is. We worden vaak als speciaal onderwijs neergezet. Dat maakt de kansen voor onze leerlingen moeilijker. En het ís al zo moeilijk."
De 16-jarige Ibtissam, die vandaag ook haar diploma in ontvangst neemt, herkent dat wel. "Dit is natuurlijk de laagste opleiding die je kunt hebben, daar hebben mensen veel vooroordelen over. Soms zeiden ze: jij gaat toch nooit iets bereiken in je leven, want je wordt schoonmaker of gaat in een winkel werken. Je kan niks."
Ibtissam is dan ook heel blij met haar diploma. "Dit is veel beter dan een certificaat", glundert ze. "Als kinderen buiten nu zeggen dat ik niks heb gehaald, dan kan ik zeggen: 'Jawel, ik heb een diploma, een praktijkdiploma'."
Moeder Samira is trots op haar dochter, die in het praktijkonderwijs de richting horeca koos, maar nu verder gaat leren voor secretaresse. "Veel mensen denken dat het praktijkonderwijs niks voorstelt, maar het is echt bikkelen. Mijn dochter kwam vaak huilend en moe thuis, omdat ze dan in een restaurant had gewerkt tot 's avonds laat. Het is niet makkelijk. Daarom ben ik blij dat ze een diploma krijgt, dat is toch een soort erkenning."
Waar Ibtissam ervoor kiest om verder te leren, gaan de meeste geslaagde praktijkscholieren meteen aan het werk, vertelt Sjaak de Ridder, directeur van Kolom Praktijkcollege Noord. "En dan ben je in Nederland niet belangrijk, want wij vinden hier alleen studeren belangrijk."
Daarom is De Ridder erg blij met de komst van de diploma's, omdat leerlingen daardoor de waardering krijgen die ze nu moeten missen. "Deze kinderen verdienen dat."
Voor de 18-jarige Mariska, die vorig jaar haar praktijkopleiding op de Kolom afrondde, kwam de waardering een jaar te laat. Ze is vandaag bij de diploma-uitreiking aanwezig voor een vriendin, maar had liever zelf ook een diploma gekregen. "Best raar, wij hebben ook gewoon ons best gedaan op school, en dan krijg je een certificaat." Wat een diploma voor haar had betekend? "Gewoon. Dat je net zoals de rest bent."
Dani (18) vindt het "superbijzonder" dat hij een diploma krijgt. "Een certificaat is een papiertje, en een diploma is wel echt... een diploma. Je kunt het laten zien aan mensen, het is beter dan een certificaat."
De scholier begon ooit met een sportopleiding, maar dat paste toch niet goed bij hem. De groenvoorziening doet dat wél. "Ik heb in een hoveniersbedrijf en een bloemenwinkel gewerkt. Dat vond ik superleuk. Ik hou ervan om buiten te werken, met mensen om me heen in een groep. Dat is leuker dan school."