De klanken van het beroemde clublied waren te horen, het publiek begon al mee te zingen en toen kwam hij daar met die ontwapenende lach het veld op. Onder het gejuich van zo'n twintigduizend fans is Frenkie de Jong officieel gepresenteerd bij FC Barcelona.

De 22-jarige De Jong oogde een beetje onwennig bij alle aandacht die hij kreeg. Met zijn typerende jongensachtige uitstraling liep hij het veld op en zwaaide bescheiden naar het publiek en zijn aanwezige familie.

Indrukwekkend

Ondertussen keek hij zijn ogen uit in het reusachtige Camp Nou, goed voor bijna honderdduizend plaatsen. Vlak daarvoor, in de catacomben, stond de voetballer even stil bij wat hij allemaal meemaakt. "Dan denk je wel aan veel dingen terug. Niet dat je emotioneel wordt, maar misschien toch wel een klein beetje."

Gehuld in het nieuwe, geblokte thuisshirt pakte hij de bal erbij en begon 'm hoog te houden, zonder daarbij al te veel trucjes uit te halen. De ballen die hij opving met zijn hak konden op veel gejuich rekenen bij het Spaanse publiek.

De presentatie bij Barça zorgt 'toch een klein beetje' voor emotie bij De Jong

Tussen de supporters, die veelal hun Catalaanse vlag hadden meegebracht, waren ook wat Nederlandse kleuren te ontdekken. Ook een afvaardiging van ASV Arkel, de voetbalclub waar De Jong begon, liet zich met een spandoek zien op de tribune.

De Jong speelde samen met wat jeugdspelers een korte partij. Toen hij met een van zijn eerste balcontacten twee spelers voorbijsnelde, reageerden de fans in Camp Nou extatisch.

De presentatie eindigde met een fotomoment van De Jong bijgestaan door zijn trotse en geëmotioneerde familie.

Frenkie de Jong gaat samen met zijn familie op de foto in Camp Nou Pro Shots

"Het is onbeschrijflijk", vertelde een uitgelaten John de Jong, de vader van Frenkie. "We hebben aardig wat kippenvelmomentjes gehad. Ik denk dat als het over een paar weken rustig is ingedaald, je dan pas beseft wat we allemaal meegemaakt hebben."

Volgens De Jong senior leeft zijn zoon het leven zoals wordt beschreven in een jongensboek. "Dat een jongetje uit Arkel dit kan bereiken... Onvoorstelbaar."

Kippenvel bij vader Frenkie de Jong: 'Af en toe moet je even in je arm knijpen'

De warme ontvangst zegt veel over de verwachtingen die de Catalanen koesteren. Met De Jong heeft de Catalaanse topclub een van de meest gewilde talenten van Europa binnengehaald. Voorzitter Josep Maria Bartomeu liet recent nog weten dat De Jong een belangrijke pion is binnen de toekomstplannen van Barça.

De transfersom van 75 miljoen die Ajax van FC Barcelona ontvangt kan door bonussen oplopen tot 86 miljoen euro, hetgeen eveneens illustreert hoe hoog De Jong in Catalonië wordt ingeschaald.

De presentatie van De Jong was live te zien op de social-media van Barcelona. En wie de social media van de club erbij pakt, ziet direct overal berichten over De Jong, maar een garantie voor speeltijd is het natuurlijk niet.

De Jong past voor Cruijff-vergelijking en is jaloers op Oranjevrouwen

"Ik denk dat geen voetballer ter wereld in zijn contract heeft staan dat hij altijd speelt. Natuurlijk hebben we gesproken over de plannen met mij en die klonken me goed in de oren", aldus de middenvelder.

Voorafgaand aan de presentatie had De Jong, die in ochtend de medische keuring had ondergaan, aan de zijde van Bartomeu en voor de lens van vele camera's zijn handtekening gezet onder het contract dat hem voor vijf jaar aan een van 's werelds grootste clubs bindt.

"Het was een feestelijke dag. Mooi, maar ook vermoeiend", concludeerde De Jong.

STER reclame