Frenkie de Jong gaat kort na aankomst in Barcelona op de foto AFP

Johan Cruijff noemden ze De Verlosser. Frenkie de Jong is De Toekomst. Nog voor hij een bal in het Catalaanse blaugrana heeft beroerd, is er al sprake van een bescheiden Frenkiemania in Barcelona.

Vanavond om 19.00 uur is zijn officiële presentatie in Camp Nou.

Na vakanties in Tanzania, op de Seychellen en in Turkije zette De Jong donderdag voet aan de grond in de Catalaanse hoofdstad. Sinds hij terug is worden al zijn bewegingen vastgelegd en gedeeld op de sociale media van de club.

Ook vrijdag waren ze er weer vroeg bij. De medische keuring vond plaats in de ochtend, vanmiddag staat een fotosessie in de fanstore op de planning en vanavond zal hij traditiegetrouw een balletje hooghouden in Camp Nou.

De middenvelder zette in de winterstop al zijn handtekening onder een contract voor vijf jaar bij FC Barcelona. De Catalanen maken 75 miljoen euro over naar Amsterdam, een bedrag dat via bonussen nog kan oplopen tot 86 miljoen euro. In dat geval zou De Jong de duurste Nederlandse transfer aller tijden worden.

Duizelingwekkend, maar in de absolute top allerminst een garantie op speeltijd. Sergio Busquets, Ivan Rakitic, Lionel Messi... speel die maar eens uit de basis. Maar daar is dezer dagen niets van te merken.

De fanstores hangen inmiddels vol met shirtjes van de nieuwe nummer 21. En opmerkelijk: ook zijn oude club doet een duit in het zakje.

Joggers en andere vroege vogels konden vanochtend de zwarte stadsbus al aan de boulevard van Barcelona zien staan. 'Barça, enjoy the future' valt erop te lezen. Ernaast, het frisse gelaat van De Jong in Ajax-shirt.

De bus is niet het enige cadeautje van de Amsterdammers. Ook aan de ontbijttafel is niet te ontkomen aan zijn olijke glimlach.

Alsof de Catalaanse sportkranten niet zelf hun voorpagina's al voor hem hadden ingeruimd, wenste Ajax zijn troetelkind met een advertentie nog maar eens succes. Paginagroot.

STER reclame