Michael P. bij de behandeling van het hoger beroep
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw 28 jaar cel en tbs voor Michael P. in zaak-Anne Faber

Het gerechtshof in Arnhem heeft Michael P. in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs voor het doden, verkrachten en ontvoeren van de Utrechtse Anne Faber. De straf is gelijk aan de veroordeling van een jaar geleden en aan de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Net als de rechtbank heeft ook het hof P. veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van Faber.

De rechter verweet P. "kil en berekenend handelen" in een vergrijp dat een "enorme impact heeft op de nabestaanden". Ze zei dat P. zijn eigen gedachten en gevoelens voorop plaatst en zich niet bekommert om gevoelens van anderen. Het hof acht bewezen dat P. licht verminderd toerekeningsvatbaar is. Het risico op herhaling wordt groot geacht.

De vriend van Faber laat via zijn advocaat weten de strafmaat "binnen de mogelijkheden van de wet" passend te vinden. Maar hij voegt eraan toe dat "geen enkele straf recht kan doen aan hetgeen Anne is aangedaan". Hij hoopt dat de rechtsgang nu is afgerond, omdat de verlenging al "zo veel extra leed" heeft veroorzaakt.

Michael P. heeft toegegeven dat hij Faber (25) eind september 2017 in de bossen bij Soest heeft verkracht en gedood. Hij was destijds al veroordeeld voor de verkrachting van twee tienermeisjes en zat in een kliniek in Den Dolder ter voorbereiding op zijn terugkeer in de samenleving.

Klacht

Hij ging in beroep tegen zijn straf omdat die vele malen hoger zou zijn dan in vergelijkbare strafzaken. Ook klaagde hij over partijdigheid van de rechters en de harde, in zijn woorden onrechtmatige, handelwijze van de politie bij zijn arrestatie. Tijdens de behandeling van het hoger beroep betuigde P. zijn "oprechte spijt" over het gebeurde.

Het hof acht niet bewezen dat P. zijn slachtoffer met voorbedachten rade heeft gedood. De hardhandige arrestatie van P. was volgens de rechter weliswaar een vormfout en een schending van P.'s rechten, maar dat was niet van invloed op een eerlijke procesgang en leidt dus niet tot strafvermindering. De rechter voegde er ook aan toe dat deze "uitzonderlijke" zaak zich niet laat vergelijken met andere zaken.

De nabestaanden van Faber hebben steeds gezegd dat de 29-jarige P. niet meer mag vrijkomen. Het Openbaar Ministerie eiste geen levenslang tegen P., om te voorkomen dat hij na 25 jaar zonder behandeling vrij zou komen.

Hans Faber, de oom van Anne Faber, reageerde namens de familie op de uitspraak:

'Bizar dat iemand die zoiets doet perspectief houdt op terugkeer in de samenleving'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl