NOS Nieuws

NIOD doet onderzoek naar rol Amsterdam in Tweede Wereldoorlog

Het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) gaat een vooronderzoek doen naar de rol van het Amsterdamse gemeentelijke apparaat in de Tweede Wereldoorlog.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft het NIOD om het onderzoek gevraagd. Aanleiding zijn vragen over de rol van het gemeentelijke vervoerbedrijf GVB bij de deportatie van Joden en die van de sociale dienst van de stad bij het wegvoeren van Joodse arbeiders naar werkkampen in Duitsland.

De komende zes maanden doet het NIOD onderzoek naar de beschikbaarheid van archieven en andere bronnen. Daarna volgt een onderzoeksvoorstel.

Oorlogsverleden

Vorig jaar werd al bekend dat het GVB met de gemeente Amsterdam wil praten over het eigen oorlogsverleden. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat de Nederlandse Spoorwegen schadevergoedingen gaat uitkeren aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust.

De NS bracht in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Roma en Sinti naar kamp Westerbork en verdiende daar omgerekend zo'n 2,5 miljoen euro mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl