Simeon Tienpont tijdens de Volvo Ocean Race van 2017 AFP

Het ambitieuze project van zeiler Simeon Tienpont om in 2021 met een Nederlandse boot mee te doen aan de prestigieuze America's Cup is spaak gelopen. DutchSail, zoals de naam van het team luidde, trekt zich terug, omdat er geen hoofdsponsor is gevonden.

"We waren heel dichtbij. Als sportman is dit een grote teleurstelling. Er was veel steun van het bedrijfsleven en kenniscentra, maar het is niet gelukt om een hoofdsponsor binnen te halen. De afgelopen zes maanden waren daar toch te kort voor", meldt Tienpont.

Een campagne voor de America's Cup loopt in de tientallen miljoenen euro's. Tienpont had tot 1 juli om zijn project op orde te krijgen.

Nog maar vier uitdagers

Eerder trok Royal Malta Yacht Club zich al terug, waardoor er in het voorjaar van 2021 nog maar vier boten meedoen aan de Prada Cup, het kwalificatietraject voor de America's Cup. De winnaar mag titelhouder Royal New Zealand Yacht Squadron uitdagen in de prestigieuze zeilwedstrijd.

In januari presenteerde Simeon Tienpont zijn plannen om met DutchSail naar de America's Cup te gaan.

Tienpont zet vol in op Nederlandse boot bij America's Cup

Tienpont won de strijd om de Auld Mug, de oudste sporttrofee ter wereld, al twee keer: hij schreef de America's Cup in 2010 en 2013 op zijn naam met het Amerikaanse Oracle. Bij DutchSail hoopte Carolijn Brouwer, tweevoudig wereldzeilster van het jaar, aan het roer te staan.

Ook windsurfer Dorian van Rijsselberghe, twee keer olympisch kampioen, had mee willen doen.

STER reclame