NOS Sport

'America's Cup is het machtigste dat je ooit kunt winnen als land'

Tienpont zet vol in op Nederlandse boot bij America's Cup

Een Nederlandse zeilboot die meestrijdt om de America's Cup, één van de meest prestigieuze zeilraces ter wereld. Het is de droom van zeiler Simeon Tienpont, die woensdag zijn plannen presenteerde. "De America's Cup is de heilige graal van de sportevenementen. Het is het machtigste dat je ooit kunt winnen als land", zegt Tienpont.

Nederland kreeg de eerste keer, in 1851, al een uitnodiging voor het evenement. "Die uitnodiging is destijds in een la beland. Maar na 167 jaar zijn we officieel in de race", vertelt Tienpont. De Nederlandse boot moet in het voorjaar van 2021 in de voorronde, bij de Prada Cup in het Nieuw-Zeelandse Auckland, een plaats in de America's Cup zien te bemachtigen.

Er moet worden afgerekend met vijf andere boten om titelhouder Royal New Zealand Yacht Squadron uit te mogen dagen. De boot uit Nieuw-Zeeland won de America's Cup in 2017.

Vliegende catamarans

De America's Cup mag dan de oudste sporttrofee ter wereld zijn, de wedstrijdboten zijn hun tijd ver vooruit. De vorige America's Cup werd er gevaren op vliegende catamarans, met twee rompen dus. Bij de editie van 2021 gaat het om een model met één romp. Dat maakt het lastiger om snelheid te maken.

Tienpont roept voor de ontwikkeling van de boot de hulp in van universiteiten en kennisinstituten. "De kracht voor Nederland zit in samenwerking. Je moet een aantal mede-eigenaren en stakeholders meekrijgen in het traject. De mensen en faciliteiten hebben we in Nederland wel. Dat betekent dat we uiteindelijk de Cup op het allerhoogste niveau naar ons toe kunnen trekken", is de overtuiging van Tienpont.

Grant Dalton van America's Cup-winnaar team Nieuw-Zeeland met de Auld Mug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl