De drie belangrijkste kandidaten voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie: Vestager, Timmermans en Weber AFP
NOS Nieuws Buitenland

EU-top over topfuncties geschorst, onderhandelingen zitten muurvast

De speciale Europese top over de verdeling van Europese topposities is omstreeks 23.00 uur geschorst. Het overleg zat afgelopen avond muurvast. EU-president Tusk houdt nu gesprekken "onder vier ogen" met Europese regeringsleiders. De top wordt hervat zodra die bilateraaltjes zijn voltooid.

Via een 'biechtstoelprocedure' probeert Tusk alsnog beweging in het overleg te krijgen. De onderhandelingen worden omschreven als uiterst gecompliceerd. De top begon al met 2,5 uur vertraging, omstreeks 21.30 uur, omdat er onverwacht veel verzet was tegen de beoogde benoeming van Frans Timmermans tot voorzitter van de Europese Commissie.

Bondskanselier Merkel, president Macron en andere EU-leiders wilden vanavond een akkoord bereiken over de invulling van de Europese topposities.

Kansen

De kansen voor Frans Timmermans om Claude Juncker op te volgen leken goed te zijn, maar landen met rechtse regeringen als Polen, Hongarije, Tsjechië en Italië verzetten zich en ook christendemocratische leiders in het Europees Parlement keerden zich vanavond bij vooroverleg tegen Timmermans. Ze hebben er moeite mee dat hun Spitzenkandidaat Manfred Weber gepasseerd zou worden.

Timmermans zei rond middernacht tegen persbureau ANP dat hij het "een rommelige avond" vond, maar hij wel van plan was wakker te blijven tot het einde van de besprekingen.

STER reclame