Olieminister Al-Falih uit Saudi-Arabië in Wenen
NOS Nieuws

'OPEC-landen verlengen lagere olieproductie waarschijnlijk met 9 maanden'

Als het aan olieminister Al-Falih van Saudi-Arabië ligt, wordt de beperking van de olieproductie door de OPEC-landen negen maanden verlengd. In december vorig jaar besloten de landen van de OPEC, met steun van Rusland, tot een aanzienlijke beperking van de hoeveelheid olie die ze oppompten: dagelijks 1,2 miljoen vaten olie minder.

De beperking zou tot 1 juli gelden. Als het aan Al-Falih ligt, wordt die beperking dus met 9 maanden verlengd. "Nog meer beperken heeft de markt niet nodig", zei de minister vandaag. Hij verwacht dat de markt in de komende zes tot negen maanden volledig bijtrekt.

Ook de Russische president Poetin zegt dat de deal de komende maanden in de huidige vorm zal worden doorgezet. Hij zegt alleen te twijfelen over hoe lang de verlenging moet duren. "Of het zes of negen maanden zal duren, moeten we nog beslissen."

Het afgelopen half jaar werden dagelijks 800.000 vaten minder opgepompt door de OPEC-landen, Rusland en andere niet-OPEC-leden haalden 400.000 minder vaten uit de grond. De OPEC-leden pompten voor de beperking dagelijks ruim 33 miljoen vaten olie op.

De beperking van de OPEC-landen heeft een wereldwijd effect op de olieprijs: olie is goedkoper als er meer wordt opgepompt dan er vraag is. Door de beperking is de prijs van de olie dus hoger geworden.

De OPEC-landen komen maandag bijeen om te praten over de beperking. Dan wordt definitief besloten of de verwachting van Al-Falih doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl