Het transport van de drie wieken voor de eerste grote windturbine in Eerste Exloërmond
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Wieken windmolen zonder problemen naar omstreden locatie Drenthe

Op een bouwlocatie bij Eerste Exloërmond zijn vanochtend vroeg drie grote rotorbladen aangekomen. Ze zijn bestemd voor de eerste windturbine op het omstreden windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

In totaal zijn twaalf transporten nodig om alle onderdelen van de eerste turbine vanaf de bouwplaats in Duitsland naar Nederland te krijgen.

Het vervoer van de drie wieken vond voor het grootste deel vannacht plaats om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Veel provinciale wegen werden vannacht korte of langere tijd afgesloten. Een aantal lantaarnpalen langs de route is weggehaald en een aantal rotondes aangepast. Een woordvoerder van het windpark zegt bij RTV Drenthe dat de aanvoer van de onderdelen probleemloos is verlopen.

Fel verzet omwonenden

In windpark de Drentse Monden en Oostermoer staan in totaal 45 windmolens gepland. De bouw stuit op verzet van omwonenden. Eerder deze maand werden drie mannen aangehouden. Zij worden ervan verdacht boeren te hebben bedreigd die hun land beschikbaar stelden voor de windmolens. Zij zouden ook dreigbrieven hebben geschreven en tot twee keer toe asbest hebben gedumpt bij een bedrijf dat betrokken is bij de aanleg van het windmolenpark.

RTV Noord meldt dat de burgemeesters van drie Groningse en twee Drentse gemeenten regelmatig in speciaal veiligheidsoverleg bijeenkomen met politie en justitie. Dit naar aanleiding van de protesten tegen het windpark in Drenthe en een soortgelijk nieuw windpark in Groningen.

"Anders is iedereen voor zich bezig', zegt burgemeester Hoogedoorn van Groningen over het overleg. Ondanks de arrestaties denkt hij niet dat het verzet tegen de bouw van de windmolens nu voorbij is. "Dit heeft nu eenmaal impact op een groot gebied. Het is dan verstandig om samen te kijken hoe we hier mee omgaan. Met dit overleg is er meer structuur gekomen in de aanpak en opsporing."

Advertentie via Ster.nl