Bruma juicht na zijn een treffer voor Leipzig
NOS Voetbal

'Bruma is technisch vaardig, maar kon bij Leipzig nooit het verschil maken'

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

Met veel tromgeroffel is Bruma vrijdagmiddag als topaankoop van PSV gepresenteerd. De 24-jarige Portugees moet de nieuwe ster van het Eindhovense publiek worden. Bij RB Leipzig rouwen ze echter niet om het vertrek van de rappe buitenspeler. "Ik heb niet het gevoel dat ze een supertalent laten gaan."

Bruma stond al drie jaar op de scoutingslijst van PSV, wat aangeeft hoe graag de club hem wilde inlijven. Toen men in de gaten kreeg dat de voetballer het niet meer naar zijn zin had in Leipzig, sprongen technisch manager John de Jong en operationeel directeur Peter Fossen dan ook direct het vliegtuig in richting Lissabon om de speler over te halen naar Eindhoven te komen. En die missie slaagde.

Bruma: 'PSV wil me al vanaf mijn 16de hebben'

Naar verluidt heeft PSV 12 miljoen euro betaald voor de international. Een peperdure aankoop voor Eindhovense begrippen. Alleen voor spits Mateja Kezman legde de club ooit, in 2000, meer op tafel.

Geen imponerende cijfers

Maar waar komt de overtuiging van Bruma's kwaliteiten vandaan? De voetballer kan na twee seizoenen in Leipzig geen imponerende cijfers overleggen.

Zijn eerste jaar bij de Oost-Duitse club verliep met 40 officiële wedstrijden, 7 goals en 2 assists nog redelijk, maar het afgelopen seizoen waren deze cijfers bijna gehalveerd. Het kostte hem zelfs zijn plaats in de selectie van Portugal.

Onder het aanvallende voetbal van Ralph Hasenhüttl kwam Bruma best goed uit de verf, maar diens vervanger Ralf Rangnick speelde veel defensiever.

Anton Zirk - journalist Leipziger Volkszeitung

"Bruma heeft in zijn twee jaar bij Leipzig nooit het verschil kunnen maken, terwijl dat op zijn positie wel werd verwacht", vertelt Anton Zirk, die RB Leipzig voor het dagblad Leipziger Volkszeitung op de voet volgt.

"Hij is medio 2018 seizoen het slachtoffer geworden van een trainerswissel. Onder het aanvallende voetbal van Ralph Hasenhüttl kwam Bruma best goed uit de verf, maar diens vervanger Ralf Rangnick speelde veel defensiever. Rangnick vond dat Bruma het meeverdedigen niet goed beheerste. Daardoor belandde de aanvaller op de bank."

Een van de schaarse hoogtepunten van Bruma van het afgelopen seizoen als hij voor Leipzig de winnende maakt tegen Werder Bremen

De sportjournalist denkt dat RB Leipzig, dat het afgelopen jaar met de derde plaats in de Bundsliga kwalificatie voor de Champions League afdwong, geen spijt krijgt van de verkoop van de Portugees.

"Hooguit wanneer er een blessuregolf bij de club ontstaat. Ik heb niet het gevoel dat Leipzig een supertalent laat gaan. De club heeft genoeg aanvallers, dus Bruma mocht weg. Bovendien wilde PSV een goed bedrag betalen."

Voorbeeldige prof

"Toch vind ik het voor hem wel jammer", gaat Zirk verder. "Hij gedroeg zich altijd als een professional en maakte nooit problemen, ook niet toen hij bankzitter was. Emil Forsberg (international van Zweden, red.) hield hem vaak op de bank."

"Ik sta er overigens niet gek van te kijken als hij bij PSV toch ineens de pannen van het dak gaat spelen. Bruma is technisch vaardig, sterk aan de bal en heel snel. Die jongen heeft echt wel wat. Toch maakte hij zich in Duitsland niet onmisbaar."

"Het zegt ook genoeg dat de nieuwe trainer Julian Nagelsmann, die van Hoffenheim kwam en toch van aanvallend voetbal houdt, Bruma zomaar liet vertrekken. Voor de Portugees zat het er gewoon niet in bij Leipzig."

Bruma bij RB Leipzig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl