NOS NieuwsAangepast

Crystal meth in geheime ruimte loods Rotterdam, grootste vondst ooit in Europa

De politie heeft in een verborgen ruimte in een bedrijfspand in Rotterdam ongeveer 2500 kilo methamfetamine gevonden. De straatwaarde wordt geschat op honderden miljoenen euro's. Zo'n grote vondst is volgens de politie niet eerder gedaan in Europa.

De lading crystal meth werd vorige week gevonden bij een doorzoeking van de loods in Rotterdam. De agenten zagen daar in eerste instantie niets opvallends, maar constateerden wel dat de binnenmaat van de bovenverdieping kleiner was dan de buitenmaat.

Na onderzoek bleek dat over de breedte van het pand een muur was gemetseld, met daarachter een verborgen ruimte. Daarin lag een enorm aantal pakketten met crystal meth opgestapeld.

Bekijk hier beelden die de politie deelde van de vondst:

Grootste drugsvondst ooit in Europa: 2500 kilo methamfetamine in bedrijfspand Rotterdam

Na verder onderzoek kwam de politie uit bij een loods in Utrecht. Daar was ongeveer 17.500 liter aan chemicaliën opgeslagen die gebruikt kunnen worden voor het wassen van cocaïne en de productie van synthetische drugs.

Ook werden in de loods in Utrecht uitgeholde stenen gevonden die volgens de politie bedoeld waren voor de smokkel van de crystal meth die in Rotterdam lag opgeslagen. Of de politie al verdachten in beeld heeft, is niet duidelijk. De lading drugs is vernietigd in een oven.

Steeds meer laboratoria

Onlangs maakte de politie bekend, na vragen van de NOS, dat crystal meth steeds vaker in Nederland wordt geproduceerd. De harddrug wordt hier relatief weinig gebruikt, maar het aantal laboratoria groeit.

"Nederland is een doorvoerland", zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid. Voor welk land de harddrugs bestemd waren, weet de politie niet. "De drugs gaan van hand tot hand en worden dan op de markt gebracht."

In totaal zijn dit jaar in Nederland vier methlaboratoria opgerold. Begin deze maand werd in een appartement in het centrum van Den Haag nog zo'n laboratorium ontmanteld. Daarvoor waren er invallen op een drugsboot in Moerdijk en een lab in Wateringen, waar naar schatting voor 80 miljoen euro aan meth werd gevonden. Bij twee zaken waren Mexicanen betrokken.

In de Verenigde Staten en Zuidoost-Azië is het gebruik van meth wijdverbreid. Crystal meth is een oppeppend middel dat de gebruiker tot wel twaalf uur wakker houdt als het wordt geslikt en tot een etmaal als het wordt gerookt. Het is zeer verslavend, put het lichaam fysiek en geestelijk uit en kan blijvende hersenschade veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl