NOS NieuwsAangepast

Beeld van verdronken vader met dochtertje op weg naar VS gaat de wereld over

Een foto van de levenloze lichamen van een vader en zijn dochter uit El Salvador gaat de wereld over. Ze verdronken in de rivier de Rio Grande in een poging Amerika te bereiken. Volgens velen is dit een schokkende herinnering aan de gevaren die migranten tegenkomen en de risico's die ze nemen om de Verenigde Staten te bereiken.

Op de foto liggen de lichamen van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn dochtertje Valeria van bijna 2 naast elkaar, met hun gezicht naar beneden aan de oever van de rivier. Het meisje is onder het shirt gestopt, haar armpje om de nek van haar vader geslagen.

Een van de eerste foto's is gemaakt door journalist Julia Le Duc vlak nadat de lichamen maandag gevonden werden:

Een van de foto's die Julia Le Duc maakte

Het beeld is daarna gepubliceerd in de Mexicaanse krant La Jornada. In de krant staat dat de lokale politie een afschuwelijk verhaal vertelt over de verdrinking.

Gefrustreerd door het arme leven in El Salvador hadden ze geprobeerd Amerika te bereiken. Bij de grens worden er slechts enkele tientallen asielaanvragen per dag behandeld. Daarop wilden ze niet wachten.

Eerst bracht de man zijn dochtertje naar de Amerikaanse kant van de rivier. Daarna ging hij terug naar de Mexicaanse kant om zijn vrouw, Tania Vanessa Ávalos, te halen. Op het moment dat het dochtertje haar vader weer de rivier in zag gaan gooide ze zichzelf er achteraan. De vader kon haar nog grijpen, maar kon niet voorkomen dat ze door de stroming mee werden gesleurd.

Dit verhaal is later bevestigd door een anonieme bron van de lokale autoriteiten en door de moeder van Martínez, die met haar schoondochter contact had.

De moeder van de verdronken man vertelde geëmotioneerd haar verhaal. Ze ontving afgelopen weekend nog een bericht van haar zoon dat alles goed ging:

Moeder van verdronken vader: 'Als ik zijn laatste bericht lees, moet ik huilen'

Honderden doden

De tocht om illegaal vanuit Mexico naar Amerika te gaan is gevaarlijk. Vorig jaar kwamen er volgens officiële berichten 283 migranten om het leven. De meesten van hen in de Rio Grande of in de Sonorawoestijn. Over dit jaar zijn er nog geen cijfers.

De Mexicaanse president Obrador noemde het een betreurenswaardige situatie toen hem de foto werd getoond. "We hebben altijd gezegd dat hoe meer afwijzingen er zijn vanuit de Verenigde Staten, hoe meer mensen hun leven verliezen in de woestijn of in de rivier."

Joaquin Castro, een Democratische afgevaardigde uit Texas, was volgens The New York Times zichtbaar geëmotioneerd bij het zien van de foto. "Het is moeilijk om deze foto te zien. Dit is onze versie van de foto van het 3-jarige Syrische jongetje op het strand. Dat is wat het is." Ook sprak hij de hoop uit dat deze foto een verschil zal maken voor politici en de publieke opinie.

De nieuwe president van El Salvador heeft laten weten dat hij de familie van de man en het meisje financieel zal steunen.

Dodelijke slachtoffers aan de Amerikaanse zuidgrens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl