Speciaal aanklager Robert Mueller (archief)
NOS Nieuws

Speciaal aanklager Mueller komt toch getuigen

De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller komt getuigen voor twee commissies van het Huis van Afgevaardigden. Die willen hem horen vanwege zijn onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen en de rol van de Trump-campagne.

Mueller zal op 17 juli verschijnen voor de justitie- en inlichtingencommissie, maakten de Democratische voorzitters Jerrold Nadler en Adam Schiff bekend. Ze kwamen met een dagvaarding om de getuigenis af te dwingen. Daarbij schreven de Democraten dat Amerikanen het recht hebben om rechtstreeks van hem te horen.

Mueller gaf eind vorige maand een verklaring over zijn onderzoek, maar journalisten hadden niet de gelegenheid vragen te stellen. Hij benadrukte toen dat hij niets had toe te voegen aan het rapport dat hij met zijn team had opgesteld. Alles wat ik te zeggen heb staat erin, zei Mueller. Als het Congres hem zou oproepen om te getuigen zou hij naar eigen zeggen niets nieuws te vertellen hebben. "Het rapport is mijn getuigenis."

Zijn houding leidde destijds al tot kritische reacties. Gezien het belang van het rapport dat hij heeft geschreven, is het van belang dat hij er in het openbaar vragen over beantwoordt, luidde de kritiek.

Mueller kwam in maart na twee jaar onderzoek met zijn rapport. Bewijs dat de Trump-campagne met de Russen heeft samengezworen vond hij niet. Of Trump de rechtsgang heeft belemmerd, hield hij in het midden. In zijn persconferentie zei Mueller daarover: "Als we het vertrouwen hadden gehad dat de president duidelijk geen misdaad had begaan, dan hadden we dat gezegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl