Veel Nederlanders zullen deze week weer naar het strand trekken
NOS Nieuws

Gerrit Hiemstra verwacht plaknachten, maar een hittegolf?

Het RIVM heeft voor grote delen van Nederland het hitteplan in werking gesteld. Maar krijgen we deze week ook echt te maken met een hittegolf? Weerman Gerrit Hiemstra durft er zijn hand niet voor in het vuur te steken.

Gerrit, wat kunnen we de komende dagen verwachten?

"We krijgen in ieder geval twee dagen die tropisch warm gaan verlopen. We spreken van tropisch warm als het minimaal 30 graden is. Morgen en overmorgen komt de temperatuur in De Bilt ruim boven de 30 graden uit, maar woensdag wordt het waarschijnlijk minder warm, ongeveer 27 graden. Daarna kan de temperatuur nog wat verder dalen en komt de temperatuur onder de 25 graden. De normale maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar is 22 graden."

De komende dagen dus flink warm, maar dat is dus geen hittegolf?

"Zoals het er nu naar uitziet, gaan we dat niet halen. Voor een hittegolf heb je vijf dagen boven de 25 graden nodig en drie dagen boven de 30 graden, in De Bilt. Op basis van de huidige verwachtingen gaan we dat niet halen. Na dinsdag is de onzekerheid in de weersverwachting groot, het kan in de loop van de week nog veranderen."

Vandaag was het al flink warm. Daar kun je van genieten, maar ook door afzien:

'Dat warme weer? Afzien'

Hoe komt het dat het in de loop van de week vermoedelijk gaat afkoelen?

"Waarschijnlijk draait de wind dinsdagavond al naar het noordwesten. Woensdag waait de wind uit het noorden en dan stroomt er koelere lucht van zee het land binnen. Daardoor trekt de tropisch warme lucht naar het zuiden."

Zijn er in het land grote temperatuurverschillen?

"Normaal gesproken is het in het zuiden en zuidoosten altijd wat warmer dan in het noorden, maar vooral dinsdag en woensdag kunnen de temperatuurverschillen erg groot worden. In het noorden voert de wind van zee dan al koele lucht aan, terwijl het in het zuiden dan nog wel tropisch warm kan zijn."

Koelt het 's nachts nog wel een beetje af?

In delen van het land krijgen we waarschijnlijk tropische nachten. We noemen een nacht 'tropisch' als de minimumtemperatuur boven 20 graden blijft. Ik denk dat komende nacht in Zuidoost-Nederland daar sprake van is, en in de nacht van maandag op dinsdag in een groter deel van het land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl