NOS NieuwsAangepast

Live Elfstedenzwemtocht: Maarten zwemt weer, op weg naar Harlingen

Maarten van der Weijden zwemt in rap tempo door de Friese wateren. Hij startte zijn Elfstedenzwemtocht vrijdagmiddag in Leeuwarden, inmiddels heeft hij zeven stempels binnen (Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward). Bekijk hierboven de livestream. Onder de kaart staan de laatste video's en updates van de tocht.

Hoe staat het ervoor?

Van der Weijden heeft geslapen en is nu op weg naar Harlingen. Hij heeft al ruim 100 kilometer gezwommen en ligt voor op schema: de verwachte aankomsttijd in Harlingen is 08.50 uur.

Op weg naar Harlingen

04.25 uur: weer wakker, op weg naar Harlingen

Na een paar uur slaap is Van der Weijden weer gaan zwemmen richting Witmarsum. In de loop van de ochtend moet hij aankomen in Harlingen, waar hij zijn achtste stempel krijgt.

  • NOS
    Maarten wordt wakker na een wat langere rustpauze
  • NOS
    Tegen 04.30 hervatte Maarten zijn tocht

00.50 uur: een langere rustpauze

Gisternacht nam Van der Weijden iets meer dan uur de tijd om uit te rusten. Nu gaat hij bij Schettens, iets ten noordwesten van Bolsward, enkele uren slapen.

Van der Weijden slaapt bij Schettens

00.00 uur: over de 100 kilometer

Als alles volgens plan verloopt wachten Van der Weijden nog drie steden voordat hij maandagavond weer in Leeuwarden terug is: Harlingen, Franeker en Dokkum.

23.20: zevende stempel is binnen

Van der Weijden is nu op de helft en zwemt volgens de planning nog door tot 01.00 uur, waarna hij weer rust neemt.

23.15 uur: Maarten pakt het anders aan

Veel enthousiasme bij aankomst in Bolsward. Zijn vrouw Daisy vertelt dat Maarten anders aan de tocht is begonnen dan vorig jaar:

Bolsward

22.55: bijna de zevende

Van der Weijden is bijna in Bolsward voor zijn zevende stempel:

'Maarten, zet 'm op!'

22.01 uur: doorkomst Parrega

Het Friese dorp onder Bolsward is uitgelopen om Van der Weijden toe te juichen:

Aanmoedigingen voor Maarten van der Weijden in Parrega

21.27 uur: bijna op de helft

Naar verwachting komt Van der Weijden rond 22.50 aan in Bolsward voor zijn zevende stempel. Hij zit dan op kilometer 98, de helft van de totale afstand. In Bolsward gaat hij volgens schema een paar uur slapen.

Op dit moment is hij bijna bij Parrega:

21.00 uur: tientallen kilometers gezwommen

Maarten van der Weijden deed vandaag onder veel publieke belangstelling onder meer Stavoren en Hindeloopen aan. Een kort overzicht met de mooiste beelden van vandaag:

Sfeerimpressie van dag 2 van de Elfstedenzwemtocht

20.09 uur: geen angst voor de nacht

Maarten van der Weijden vertelt onderweg dat hij niet erg opziet tegen de nacht. Hij zal een paar uur slapen en hij heeft steun aan mensen die met lichtjes langs de kant staan in de donkere uren.

'De nachten zijn nu wel dragelijk'

19.45 uur: hapje eten

Van der Weijden eet een dubbele portie rode kool. Maar het hoeft niet allemaal op, weet Erben Wennemars:

Diner voor Maarten van der Weijden

19.15 uur: over de helft (qua stempels)

En de zesde stempel in binnen! "Genieten, al die mensen, dat is toch fantastisch!", zei Van der Weijden in Workum tegen NOS-verslaggever Erben Wennemars. De langeafstandszwemmer kwam ongeveer een uur eerder aan dan gepland.

Wat betreft stempels is hij over de helft (zes van de elf), maar qua afstand nog niet. Van der Weijden zit nu op 86 van de 200 kilometer.

Enthousiaste menigte onthaalt Maarten van der Weijden in Workum

19.00 uur: bijna de zesde stempel

Van der Weijden is bijna bij de stempelpost in Workum, waarvandaan nu ook een live tv-uitzending begint met de hoogtepunten van vandaag. Het programma is vanaf 19.05 uur te zien op NPO 1 en hier op NOS.nl.

18.05 uur: nog eentje extra

Zijn dochtertje gaf Van der Weijden een extra stempel:

Van der Weijden krijgt stempel van zijn dochter

17.30 uur: een etmaal onderweg

Het is exact 24 uur geleden dat Van der Weijden begon aan zijn tweede poging om de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. De langeafstandszwemmer hoopt maandag in Leeuwarden te finishen. Hij heeft dan 200 kilometer gezwommen.

De start gisteren, ook in Leeuwarden, zag er zo uit:

Maarten van der Weijden gestart in Leeuwarden

16.38 uur: met gejuich binnengehaald in Hindeloopen

En dat is vijf! Nog zes van de elf steden te gaan dus. Meer dan een uur voor op schema haalde Van der Weijden zijn stempel op. Op de bruggen en langs de kant in de Hindeloopen klonk luid gejuich en applaus.

Luid gejuich bij doorkomst in Hindeloopen

16.07 uur: bijna een vijfde stempel

Van der Weijden is bijna in Hindeloopen, waar hij zijn vijfde stempel krijgt. Het was overigens de bedoeling dat hij daar pas om 18.00 uur zou aankomen.

Moos en Deen zwemmen een stukje mee voor hun zusje:

Deen en Moos zwemmen voor hun zusje Puck

15.22 uur: Verkeersinfarct

Het is zo druk met toeschouwers bij Hindeloopen dat de wegen naar de stad vol staan. Wie Maarten daar wil zien zwemmen kan beter op de fiets komen, zegt de organisatie. Ook is de weg tussen Stavoren en Hindeloopen grotendeels afgesloten voor verkeer.

14.35 uur: Een maaltijd in Molkwerum

Van der Weijden zwemt door het dorp Molkwerum. Hier stopt hij even om naast de boot een maaltijd te nuttigen. Als hij straks het dorp uitzwemt gaat hij onder de spoorbrug bij station Koudum-Molkwerum door.

'Stavoren was chaotisch, maar wel heel tof'

14.01 uur: Meefietsen en het 'vrouwtje van Stavoren'

Langs de Dijkvaart naar het dorp Molkwerum wandelen en fietsen mensen met Van der Weijden mee.

In Stavoren mocht Van der Weijden overigens een cheque ter waarde van 359.108 euro in ontvangst nemen. Dat is niet de tussenstand van de donaties, maar het bedrag dat de meezwemmers in Stavoren hebben opgehaald.

Ook mocht Maarten zijn vierde stempel halen:

Stempelen in Stavoren

13.26 uur: 'Voor mijn kinderen'

De meezwemmers in Stavoren hadden allemaal een eigen reden om mee te doen met Maarten:

'Ik zwem vooral mee voor de toekomst, voor mijn kinderen'

12.58 uur: Stavoren bereikt

Van der Weijden en zijn meezwemmers zijn zojuist het levendige Stavoren gepasseerd. Langs de kant en op de bruggen staan honderden mensen te applaudisseren.

Het gat in het pak van Van der Weijden, op de linkerschouder, is met ducttape geplakt. Er is overigens een reserve-pak.

Een gat in het pak van Maarten...

12.09 uur: Niet voor één gat te vangen

Van der Weijden heeft een gat in zijn zwempak, maar dat houdt hem niet tegen. Stavoren komt nu echt dichtbij. Hier haalt hij straks zijn vierde stempel. Gezelschap krijgt hij van een groep meezwemmers die zo het water in gaat.

Een van de meezwemmers vandaag is een goede bekende van Maarten:

Meezwemmer: Etta van der Weijden

11.17 uur: Vertragen!

Van der Weijden zwemt zo hard dat de zorgvuldig geplande activiteiten op de route van de zwemtocht in het geding komen. Daarom gaat hij iets langzamer zwemmen en maakt hij een kleine omweg richting Warns.

10.38 uur: Richting Warns, meezwemmers maken zich klaar

Langs de Galamadammen hebben veel enthousiaste toeschouwers Van der Weijden toegejuicht. Hij zwemt nu De Morra over en komt straks door het dorp Warns.

Nog even en dan krijgt Van der Weijden weer gezelschap van een aantal meezwemmers; omdat hij voor ligt op schema gebeurt dat niet om 14.00 uur maar al rond 12.30 uur. De middaguitzending op NPO1 begint daarom ook eerder, om 12.10 uur.

De ochtend zag er voor Van der Weijden zonnig uit:

Een zonnige ochtend in de Friese wateren

09.40 uur: Lasagne en het meer over

Van der Weijden heeft een stevige bak lasagne achter de kiezen en zwemt zo over het meer Oud-Karre, om daarna de Galamadammen te passeren. Daar zijn verschillende jachthavens, een vakantiepark en een hotel, waar veel mensen staan om Maarten aan te moedigen.

08.38 uur: Voor op schema

Op dit moment loopt Van der Weijden een halfuur voor op schema. Dat betekent dat hij al een kilometer dichterbij Stavoren is dan gepland.

08.04 uur: 50 kilometer

Van der Weijden heeft zijn eerste mijlpaal behaald. 50 kilometer zijn nu achter de rug. Hij is inmiddels door De Luts en zwemt door richting Stavoren.

07.00 uur: Op naar Stavoren

Nadat Van der Weijden gistermiddag rond 17.30 uur in het water in Leeuwarden is gesprongen, heeft hij Sneek, IJlst en Sloten achter zich gelaten. Hij heeft vanochtend het Slotermeer overgezwommen, dit keer in westelijke richting. Hij zwemt nu in Balk en is op weg naar Stavoren.

Naar verwachting zal hij daar tussen 13.00 uur en 14.00 uur zijn.

Zo ging het er vannacht aan toe:

Dit was de eerste nacht van Maarten

05.50: Terug in het Slotermeer

Tegen het decor van de opkomende zon zwemt steekt Van der Weijden nog een keer het Slotermeer over, dit keer in westelijke richting.

05.35 uur: Derde stempel is binnen

Goedemorgen! Sloten is achter de rug, Van der Weijden zwemt het Slotergat door richting het Slotermeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl