Maarten van der Weijden tijdens zijn zwemtocht vorig jaar ANP

"We gaan meer eten, iets meer slapen en we hebben de langste dag. Dus de nachten zijn korter." Het zijn dé ingrediënten voor zwemmer Maarten van der Weijden om de Elfstedenzwemtocht dit jaar met succes te volbrengen. "We hebben zoveel geleerd van de vorige poging, dat we er nu wel echt klaar voor zijn."

Bij die poging in augustus vorig jaar, moest de langeafstandszwemmer zijn tocht na 163 kilometer en ongeveer 55 uur staken. Hij werd tijdens een pauze ziek en volgens zijn arts was het "niet meer verantwoord" om nog verder te gaan. Maar dit jaar gaat hij er opnieuw voor: zo'n 200 kilometer zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Bekijk de Elfstedenzwemtocht van vorig jaar hier nog eens terug:

Afzien, stempelen, pizzaatje en nog meer afzien... de Elfstedenzwemtocht in vogelvlucht

Voordat de olympisch kampioen van 2008 vorig jaar aan de tocht begon, had hij er al drie jaar aan voorbereiding op zitten. Nu is daar dus nog een jaar bijgekomen. "Ik ben er nu al zo lang over aan het praten en heb een voorbereiding van vier jaar. We gaan ervoor."

Meer slapen

Vorig jaar wilde Van der Weijden zo min mogelijk slapen en door blijven zwemmen. Deze keer is daar wel tijd voor vrijgemaakt. In de eerste nacht slaapt hij één uur. In de nachten daarna drie uur. Om genoeg calorieën binnen te krijgen, neemt de zwemmer elke twintig minuten een energiereep of -gel en wordt er warm eten voor hem gemaakt.

Jorg Lacroix is verantwoordelijk voor de catering. Met een vast team rijdt hij met een mobiele keuken, een camper en een koelbus tijdens de hele tocht voor Van der Weijden uit. "Wij gaan ervoor zorgen dat hij elke vijf uur een warme maaltijd eet", vertelt Lacroix. "De maaltijden bevatten veel koolhydraten en eiwitten en weinig vezels en kruiden. Variatie is heel belangrijk."

Hij heeft het eten afgestemd met Van der Weijden zelf. "Hij krijgt pasta, hamburgers en zuurvlees. Door de vermoeidheid kan hij de derde en de vierde dag minder goed kauwen, dus zijn de maaltijden voor die dagen ook zo gemaakt dat hij er maar één keer op hoeft te kauwen. Hapklaar dus." Met een speciaal bedacht vlot kan de zwemmer in het water eten.

Maarten van der Weijden over het eten en de andere lessen die hij heeft getrokken uit de poging van vorig jaar:

Maarten van der Weijden: 'We hebben geleerd dat ik veel te weinig at en sliep'

Het is voor Van der Weijden geen verrassing wat hij voorgeschoteld zal krijgen. De langeafstandszwemmer is samen met zijn gezin bij het cateringsbedrijf geweest om de maaltijden voor te proeven. "Hij heeft zijn voorkeur gegeven voor bepaalde gerechten. Daar houden we rekening mee."

Van der Weijden kijkt uit naar de Elfstedenzwemtocht, maar heeft geen verwachtingen. "Er is niets zeker", zegt hij. "Als je zekerheid zoekt moet je de Elfstedentocht niet gaan zwemmen."

In elk van de elf Friese steden kunnen 111 mensen 2000 meter meezwemmen met Van der Weijden. Geoefende zwemmers werden de afgelopen tijd uitgedaagd om mee te doen en daarbij ook geld op te halen voor de goede doelen die worden gesteund. De doorkomst morgen in Stavoren moet zelfs een groot evenement worden met duizenden meezwemmers.

Vorig jaar werd met de tocht 5 miljoen euro opgehaald. "Dat was natuurlijk waanzinnig", blikt de zwemmer terug. "En natuurlijk droom ik dat dit jaar een soortgelijk bedrag ingezameld kan worden." Maar Van der Weijden is met alles blij, zegt hij. "Als het heel veel minder is dan vorig jaar, bijvoorbeeld een half miljoen euro, dan is dat nog steeds enorm veel geld. Het is het dan nog steeds meer dan waard."

Minister Bruins vindt het "superstoer" dat Van der Weijden vanmiddag weer begint aan een Elfstedenzwemtocht. "Ik denk dat heel veel mensen in gedachten bij Maarten zijn. Ik ook, en ik vind het superknap."

De start is vanmiddag om 17.30 uur in Leeuwarden. Die is live te zien en te volgen bij de NOS. En Van der Weijden is er klaar voor. "We gaan er gewoon aan beginnen en dan zien we het wel. Mijn stinkende best is het enige dat ik kan doen."

De finish is, als alles goed gaat, maandagavond in Leeuwarden.

STER reclame