Macron en Merkel: geen steun voor 'Spitzenkandidaten'
De drie belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie zijn volgens de Franse president Macron niet langer in de race. De Duitse bondskanselier Merkel is minder stellig, zij zegt dat ze op dit moment niet ziet hoe één van de drie een meerderheid kan krijgen onder de leiders van de EU-lidstaten.
De twee zeiden dat na de EU-top in Brussel die vannacht eindigde zonder overeenstemming. Een van de drie kandidaten is de sociaaldemocraat Frans Timmermans. De andere twee zijn de christendemocraat Manfred Weber uit Duitsland en de liberaal en huidig EU-commissaris Margrethe Vestager uit Denemarken.
De drie hebben de steun van het Europees Parlement, maar volgens Merkel en Macron kan niet een van de drie rekenen op een meerderheid onder de leiders van de 28 EU-lidstaten. "Ik zie voorlopig ook niets dat daar iets aan kan veranderen", zei Merkel vandaag na de onderhandelingen tussen de leiders van de EU-landen.
Premier Rutte speelt ook een belangrijke rol bij de onderhandelingen over de benoemingen voor de belangrijkste functies binnen de EU. Hij zei vannacht dat het nog alle kanten op kan. "Je kunt niet zeggen dat de kansen voor Timmermans kleiner zijn geworden, je kunt alleen maar zeggen dat het nu niet is gelukt", zei Rutte.
Macron ziet liever andere namen
Merkel en Macron zeiden vannacht na urenlang vergaderen al dat het beter was om nog een paar dagen te wachten met een besluit. Macron zou sowieso liever iemand anders als commissievoorzitter zien. Hij is tegen het systeem waarbij de lijsttrekkers van de grootste politieke families automatisch favoriet zijn voor het voorzitterschap.
De Franse president zegt dat de regeringsleiders nog steeds met elkaar in gesprek zijn over de invulling van de belangrijkste functies binnen de EU. Ze willen gezamenlijk met andere namen komen, aldus Macron.
30 juni weer verder
Ook premier Sánchez van Spanje, de belangrijkste woordvoerder van de sociaaldemocraten, denkt dat kans klein is dat een van de drie kandidaten de huidige commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opvolgt. Hij voegde eraan toe dat de sociaaldemocraten bereid zijn de functie te gunnen aan de EVP, de politieke familie van Weber.
De EU-leiders komen op 30 juni weer bij elkaar om verder te onderhandelen over de invulling van de topfuncties. Naast een commissievoorzitter moeten dan ook onder meer een nieuwe EU-buitenlandchef en nieuwe voorzitter van de Europese Raad worden aangewezen.