De woning van de vermoorde politicus Walter Lübcke
NOS Nieuws

Duitse burgemeesters met de dood bedreigd

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

De burgemeesters van Keulen en het West-Duitse stadje Altena hebben een dreigmail gekregen na de moord op de politicus Walter Lübcke. Dat melden Duitse media. Beide bestuurders zijn al eerder fysiek aangevallen. De Duitse justitie zoekt uit of er meer dreigementen zijn verstuurd en of het iets te maken heeft met een eerdere reeks dreigbrieven, die werden verstuurd in maart.

De Keulse burgemeester Henriette Reker werd in 2015 in haar nek gestoken door een man die later verklaarde dat haar vluchtelingenbeleid de aanleiding was. Ze overleefde de aanslag maar net.

Na de moord op Lübcke twitterde Reker dat de moord duidelijk maakt dat "de vijanden van een open samenleving tot alles bereid zijn". Ze voegde daaraan toe: "Daarom moeten we waakzaam zijn, maar niet bang."

In de dreigmail schrijft haar bedreiger: "De fase van zuiveringen is met de moord op Lübcke ingeluid. Nog velen zullen volgen." Hij dreigt dat Reker en andere politici worden geëxecuteerd als ze niet voor augustus 100 miljoen euro aan Bitcoins overmaken.

Dezelfde e-mail is ook naar het kantoor van Andreas Hollstein gestuurd, de burgemeester van Altena. Ook hij werd in zijn nek gestoken door een dader vanwege de vluchtelingendiscussie in Duitsland.

500 haatmails

Sinds 2015 is het aantal dreigementen aan het adres van politici enorm toegenomen. In de krant Bild vertelt burgemeester Holger Kelch van de stad Cottbus over de dreigementen die binnenkwamen na de moord op een gepensioneerde vrouw door een Syriër.

Kelch riep zijn stadgenoten op om de rust te bewaren. "Binnen een paar uur kreeg ik 500 haatmails en drie doodsbedreigingen. Mijn familie en ik werden dagenlang door de politie bewaakt. Sindsdien denk ik elke dag na over mijn veiligheid en ben ik soms ook nog bang", vertelt Kelch.

De linkse politica Martina Renner ontvangt regelmatig doodsbedreigingen van extreem-rechts. Een dreigbrief aan haar werd ondertekend door een neonazi-beweging die tien moorden heeft gepleegd.

Renner deed aangifte, maar daar kwam niets uit. Ze maakt zich vooral zorgen om vrijwilligers die zich inzetten voor vluchtelingen. Ook die worden vaak bedreigd, maar genieten geen bescherming. Volgens Renner durven veel vrijwilligers uit angst voor neonazi's hun werk niet meer te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl