NOS Nieuws

Drone levert pakketje af in gevangenis Curaçao, justitie in verlegenheid

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao is opnieuw ernstig in verlegenheid gebracht door een filmpje dat veel wordt gedeeld op sociale media. Met een drone wordt een pakketje afgeleverd op de binnenplaats van de SDKK-gevangenis in Koraal Specht.

In het filmpje is te zien is dat een gevangene de drone opwacht, het pakketje opraapt en vliegensvlug naar binnen werpt:

Drone levert pakketje af in gevangenis Curaçao

Minister van Justitie Quincy Girigorie laat weten op de hoogte te zijn van de video. Een onderzoek is inmiddels gestart. Onduidelijk is wanneer de video is gemaakt.

De gevangenisdirectie zegt dat er wekelijks drones worden onderschept die proberen pakketjes de gevangenis in te krijgen. Meestal zitten daar drugs in, maar vaak ook mobiele telefoons en sterke drank.

Maatregelen

Girigorie kondigde eerder al aan dat er een anti-dronesysteem is aangeschaft, maar dat dit nog niet is geïnstalleerd. Een deel van de apparatuur is ook nog niet binnen, laat hij nu weten.

De gevangenis is een hoofdpijndossier binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ook met Nederlandse steun is het de afgelopen jaren niet gelukt orde en veiligheid in de SDKK-gevangenis te verbeteren. Er zijn regelmatig geweldsincidenten, waarbij ook doden vallen. Ook vinden er geregeld uitbraken plaats.

Geweldsinstructie

Vorige week kwam het nog tot een gewelddadig treffen tussen gedetineerde Venezolaanse vluchtelingen en bewaarders. Daarbij werd met rubberkogels geschoten. Bewakers zeggen geen goede geweldsinstructie te hebben en dreigden het werk neer te leggen.

De Raad voor de Rechtshandhaving concludeerde twee jaar geleden dat de omgang met gedetineerden, de maatschappelijke reïntegratie en de interne veiligheid van het SDKK onvoldoende zijn geborgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl