NOS Nieuws

Politie Curaçao schiet met rubberkogels in vreemdelingenbarakken

De politie op Curaçao heeft met rubberkogels geschoten in vreemdelingenbarakken van de gevangenis in Willemstad. Dat melden Curaçaose media.

In de barakken verblijven Venezolanen die illegaal op het eiland zijn. Er werd geschoten nadat er problemen ontstonden tussen de bewakers en Venezolanen. De bewakers vroegen hulp aan de politie, daarna zou er geschoten zijn met de rubberkogels.

Nauwelijks te eten

De situatie in de gevangenis is al langer gespannen. De Venezolanen vinden dat zij slecht en zelfs onmenselijk behandeld worden. Tegen correspondent Dick Drayer zeggen enkelen dat zij nauwelijks te eten krijgen, alleen een beetje water kunnen drinken en geen zeep hebben.

In april vroeg een groep van tien Venezolanen zonder verblijfspapieren zelfs om uitgezet te worden. Maar dat kon niet, omdat de grens tussen Venezuela en Curaçao dichtzit.

Vorige maand ontsnapte een groep van 21 Venezolanen uit de gevangenis, en een week later probeerden negen Venezolaanse vrouwen ook om weg te komen uit de barakken, maar dat mislukte. Onderzocht wordt hoe de mannen hebben kunnen wegkomen.

Niet meer werken in barakken

Door de gespannen situatie adviseert de vakbond van bewakers ABVO zijn leden om te stoppen met werken in de barakken. Volgens de bewakers vallen de barakken waar de Venezolanen worden opgevangen niet onder het gevangenisregime.

Eind vorig jaar verbleven er naar schatting 15.000 Venezolanen op Curaçao. Zij ontvluchten massaal hun land. Venezuela kampt al jaren met een humanitaire, politieke en economische crisis die steeds nijpender wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl