NOS Voetbal

Platini pas na middernacht weer vrijgelaten: 'Het was een lang verhoor'

Platini: 'Het was een lang verhoor'

MIchel Platini kan weer gaan en staan waar hij wil. De voormalige UEFA-baas werd dinsdag aangehouden en overgebracht naar een bureau van de anticorruptie-eenheid van Justitie. Daar werd hij de hele dag verhoord over zijn aandeel in het corruptieonderzoek naar de toewijzing van het WK van 2022 in Qatar.

Platini ontkent enige betrokkenheid bij corruptie. Er zijn geen aanklachten tegen hem bekendgemaakt door de Franse autoriteiten.

Even na middernacht werd Platini pas vrijgelaten. "Het duurde lang, maar gezien het aantal vragen die er waren kon het niet anders", zei de oud-voetballer na afloop tegen Franse persbureaus. "Ze hebben me vragen gesteld over Euro 2016, het WK voetbal in Rusland, het WK in Qatar, Paris Saint-Germain, de FIFA."

Nicolas Sarkozy in november 2016

Naast Platini werden ook Sophie Dion (een voormalig adviseur van oud-president Nicolas Sarkozy) en Claude Gueant (voormalig secretaris-generaal onder Sarkozy) ondervraagd.

In 2010 organiseerde Sarkozy een bijeenkomst, waarbij naast Platini ook de toenmalig kroonprins van Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, aanwezig was. Al-Thani is inmiddels de regerende emir van Qatar en tevens eigenaar van voetbalclub Paris Saint-Germain. Sarkozy is op zijn beurt vaak aanwezig bij wedstrijden van PSG.

In de stemronde waarbij in dat jaar de toewijzing voor het toernooi in 2022 werd bepaald, versloeg Qatar favoriet Verenigde Staten met 14-8. Platini zat namens de UEFA in de commissie die over die toewijzing ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl