NOS Nieuws

Huren in Berlijn vanaf 2020 vijf jaar bevroren

De huurprijzen in Berlijn mogen de komende vijf jaar niet stijgen, ook niet als een woning opnieuw in de verhuur gaat. Daarnaast wordt onderzocht of hoge huren verlaagd kunnen worden. Het Berlijnse stadsbestuur is het eens over plannen voor zo'n huurplafond. Het wil daarmee huurders beschermen tegen verdere prijsstijgingen.

De regels moeten volgend jaar gaan gelden, maar om te voorkomen dat huiseigenaren het komende half jaar nog snel de huren verhogen, wil het stadsbestuur de maatregel met terugwerkende kracht laten ingaan. De maatregel heeft effect op zo'n anderhalf miljoen woningen en twee miljoen Berlijners.

"Berlijn is een relatief goedkope stad om te wonen, maar de afgelopen tien jaar zijn de huren enorm gestegen", vertelt Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek. "In sommige wijken zijn de huren in een jaar met 70 procent omhoog gegaan. Die stijging is zo hoog, juist omdat het ervoor zo extreem goedkoop was." In februari was de gemiddelde huurprijs in de stad voor het eerst meer dan tien euro per vierkante meter.

Protest in Berlijn tegen hoge huren

In april waren in de Duitse hoofdstad grote protesten tegen de Mietenwahnsinn (huurwaanzin). 25.000 mensen gingen toen de straat op om te protesteren tegen hoge huren en het verdringen van mensen met lage inkomens uit de stad.

"De Duitse regering probeerde al eerder dit probleem tegen te gaan", vertelt Van de Hulsbeek. "Zo geldt in grote steden zoals Berlijn een Mietpreisbremse, een rem op de huur. Maar investeerders weten daaromheen te werken. Ze voeren bijvoorbeeld gedwongen renovaties uit, want de prijs mag wel verhoogd worden bij gerenoveerde woningen. De huiseigenaren verdriedubbelen vervolgens de huur, onbetaalbaar voor veel inwoners, waardoor ze wel moeten vertrekken."

De Mietendeckel (huurplafond), zoals de nieuwe wet heet, gaat daarom nog een stap verder. "Het is echt een paardenmiddel", zegt Van de Hulsbeek. "Maar veel Berlijners zijn het er over eens dat de situatie de pan uit rijst."

Hart van de stad

Dat heeft te maken met het karakter van Berlijn, denkt ze. "Dit was juist een stad waar je niet krom hoefde te liggen voor je huur, in tegenstelling tot andere Europese hoofdsteden. Er wonen veel mensen met culturele beroepen, die met weinig rond moeten komen. Als zij het centrum uit moeten vanwege de huizenprijzen, verliest Berlijn zijn hart, vinden veel mensen."

De maatregelen gaan mogelijk nog verder. "In april startte ook een burgerinitiatief om vastgoedbedrijven met meer dan 3000 woningen te onteigenen. Een radicaal idee, maar er is veel steun voor, zelfs bij middenpartij SPD." Waar dat initiatief toe leidt, is nog niet duidelijk.

Huiseigenaren die zich niet aan de nieuwe regels houden, riskeren boetes tot een half miljoen euro. Van de Hulsbeek verwacht daarom dat de maatregel succesvol gaat zijn. "Maar ik betwijfel of het woningprobleem helemaal oplost. Er komen jaarlijks 40.000 mensen bij, terwijl er maar 15.000 woningen per jaar bij worden gebouwd. Er zijn te weinig huizen om al die mensen op te vangen: dat zal deze maatregel niet oplossen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl