EU-hof verwerpt Duitse tolplannen, noemt plannen discriminerend
Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een Duits voorstel voor het invoeren van een tolvignet voor personenauto's van tafel geveegd. Volgens het hof in Luxemburg zijn de plannen onverenigbaar met EU-wetgeving.
In 2015 stemde het Duitse parlement in met een tolheffing op autosnelwegen. Het plan kwam uit de koker van de Beierse CSU. De Europese Commissie vond het oneerlijk dat Duitse automobilisten via een verlaging van de wegenbelasting zouden worden gecompenseerd, waardoor alleen buitenlandse weggebruikers zouden betalen.
Een nieuw Duits voorstel, waarin ruimte kwam voor verschillende tarieven voor buitenlanders, kon wel op instemming rekenen van de Europese Commissie, maar niet van een aantal buurlanden.
Nederland sloot zich in 2017 aan bij de rechtszaak die Oostenrijk had aangespannen tegen het Duitse plan. Minister Van Nieuwenhuizen stelde toen dat de plannen discriminerend zijn voor niet-Duitse automobilisten. Daar is het hof het mee eens.
Een opsteker
Van Nieuwenhuizen reageert opgetogen op de uitspraak van het Europees Hof. Ze spreekt van een opsteker voor de Nederlandse automobilist. "Verzet tegen deze tolplannen heeft succes gehad", twittert ze.
De Duitse regering is teleurgesteld. "Mijn god. Je moet de uitspraak accepteren, maar je hoeft het er niet mee eens te zijn en dat ben ik niet", zegt minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken.
Zijn partijgenoot en verkeersminister Scheuer wil nu een commissie instellen die nieuwe mogelijkheden onderzoekt. Volgens hem is dit niet het einde van het idee dat de gebruiker betaalt, omdat veel andere EU-landen ook zo'n systeem hebben.
Coalitiepartij SPD zegt deze vorm van tol niet meer te steunen. "De tol van de CSU komt er niet", zegt SPD-Bondsdaglid Sören Bartol.